fallback

Затегнете коланите - кризата в еврозоната отново набира сила

Идеята на ЕЦБ за таван на доходността по държавните облигации вече предизвиква трусове на пазара

14:15 | 20.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През последните няколко седмици политиците бяха в отпуск и на пазарите се настани оптимизъм при относително ниска ликвидност в търговията с финансови инструменти. Постепенно обаче и лидерите от еврозоната започнаха да се завръщат на работните си места и зажаднелите за новини пазари започнаха да получават своето, пише CNBC.

Досега през август доминираха основно новините за Олимпиадата в Лондон, като от еврозоната излизаха относително малко новини. Най-голям интерес предизвика ангажиментът на Марио Драги ЕЦБ да направи всичко, за да спаси еврото.

На фона на слабата търговска активност на практика всяко изказване на влиятелен политик може да изпрати пазара в едната или другата посока.

Такъв е и днешният пример – новината от уикенда, че ЕЦБ планира мерки, с които да се сложи таван на доходността по облигациите на различните държави, оказа подкрепа на еврото, но само за минути поскъпването на единната валута бе заличено.

Повод за разпродажби на еврото даде информация, че централната банка на Германия има притеснения относно този план. Позицията на институцията е, че програмата за изкупуване на облигации не може да бъде с „неограничен размер“.

Така, след като седмицата започна с поскъпване на еврото до 1,2365 EUR/USD, само за половин час единната валута се върна на нивото си от петък при 1,2320 долара за евро.

„Решението дали да се споделят рисковете по платежоспособността на отделните държави трябва да бъдат взети от правителствата и националните парламенти“, категорични са от германската централна банка.

Институцията се „придържа към виждането си, че на изкупуването на държавни облигации от ЕЦБ трябва да се гледа критично и че то е свързано със значителни рискове за стабилността“.

„Въпреки месеца на успокоение, уязвимостта на финансовия сектор на еврозоната остава и на нея не е противодействано“, коментира Карл Уайнбърг от High Frequency Economics.

Гърция отново е в центъра на дневния ред, като тази седмица ще има поредица от срещи по повод исканията на страната за ново разсрочване на поетите ангажименти за съкращаване на разходите.

На този фон се очаква и окончателното решение на Испания да поиска спасителна помощ от ЕЦБ. Към спекулации за такава насочва изказване на икономическия министър на страната Луис де Гиндос, че ЕЦБ трябва да направи всичко, за да помогне на страната му.

Въпреки опасенията, че проблемите на еврозоната отново ще излязат на преден план, новата седмица започна с ръст на индексите в Западна Европа. В Германия DAX се повишава с 0,45 на сто до 7 072 пункта, а в Италия повишението е 0,6 на сто до 15 220 пункта.

В Париж и Лондон ръстовете са по-ограничени – съответно 0,06 и 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
fallback