fallback

Данните за растежа в еврозоната ще тестват днес доверието в еврото

Междувременно общата европейска валута продължава да поскъпва в основните си кръстосани курсове

11:10 | 14.08.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник единната европейска валута успя да вземе реванш на щатския долар за загубите от миналата седмица. Пазарните участници предпочетоха да закрият част от късите си еврови позиции заради очакванията, че Европейската централна банка все пак ще гласува конкретни антикризисни стимули в началото на следващия месец.

Стабилността на еврото и устойчивостта на ръстовете от последните часове ще бъдат тествани още днес, след като бъдат публикувани данните за растежа в еврозоната през второто тримесечие. Предварителните прогнози са за свиване с 0,2% за периода. През първото тримесечие на годината БВП на еврозоната не показа изменение.

Тази сутрин еврото успя да продължи вчерашните ръстове  с ново поскъпване в основните  си кръстосани курсове. Спрямо долара общата валута се насочи отново към  нивата около 1,2400 и тест на максималната цена за тази седмица (1,2372).

Икономическите  новини от САЩ също попадат във  фокуса на днешния ден. Данните за продажбите на дребно за месец юли ще бъдат барометър за активността на потребителското търсене в началото на третото тримесечие. По-лоши стойности от очакваното отново ще изместят акцента върху бъдещата монетарна политика на Фед и вероятността от нов етап на програмата за финансови стимули.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2280; Връх – 1,2372; Дъно – 1,2260; Затваряне – 1,2331

Краткосрочната  възходяща тренд линия, построена  по дъната от края на юли, и средносрочната низходящата тренд линия, построена  по върховете от началото на юни, ще определят движението при най-търгувания валутен кръстосан курс до края на седмицата.

В зоните около двете тренд линии са разположени най-силните нива на съпротива и подкрепа за момента. По-вероятен на този етап остава низходящият сценарий, според който еврото няма да може да прескочи психологическия праг при 1,2400.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0569; Връх – 1,0573; Дъно – 1,0495; Затваряне – 1,0517

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 22.08.22 г.
fallback