fallback

Липсата на ясни действия от ЕЦБ натежа върху еврото

Нестихващите спекулации за скорошни действия от страна на финансовата институция обаче ограничиха корекцията

11:27 | 10.08.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута не успя да се задържи дълго  на едномесечния връх, достигнат в  началото на седмицата. Въпреки подкрепата на пазарните участници, които са все още оптимистично настроени за скорошни действия от ЕЦБ, еврото се отправи към първото си седмично понижение за  последните три седмици и в ранните часове на петъчната търговия вече се търгуваше на нива под 1,2300.

Мечите настроения започнаха да взимат превес още в  четвъртък, след като Европейската централна  банка понижи прогнозата си за икономическия  растеж в еврозоната. В ежемесечния  си бюлетин, институцията обяви, че очаква през 2013 г. ръстът да бъде в размер от едва 0,6%, вместо предварително заложената стойност от 1%.

ЕЦБ очаква още, че през тази година съвкупната икономика на страните-членки от блока ще се свие с 0,3%, което допълнително притисна еврото на валутните пазари, понижавайки го до 1,2265 спрямо щатския долар. Именно в началото на следващата седмица ще бъдат оповестени данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие на годината на страните от Европейски съюз, като очакванията на специалистите са за ново свиване от 0,2%. Данните ще бъдат критерии за това дали ЕЦБ ще въведе нови монетарни стимули, за да се преодолее по-бързо дълговата криза в региона.

Именно нестихващите спекулации за скорошни действия от страна на Марио Драги ограничиха по-дълбока корекция. Инвеститорите още таят оптимизъм, че ЕЦБ все пак ще предприеме мерки, с които да намали разходите по дълговете на Италия и Испания и същевременно да стимулира растежа на икономиката на еврозоната.

Не е ясно обаче до колко пазарните участници ще бъдат все така търпеливи и ще гласуват доверие на еврото, след като от ЕЦБ не дават ясни знаци за продължаването на програмата си за изкупуване на дългови ценни книжа. Ако това не стане скоро, инвеститорите може и да обърнат гръб на единната валута и да станем свидетели на нови сътресения на валутните пазари.

По време на азиатската сесия днес еврото успя да възстанови част от загубите, натрупани вчера. Въпреки това единната валута остана под натиск в основните си кръстосани курсове, като спрямо основния си конкурент, щатския долар, се търгуваше под 1,2300.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2364; Връх – 1,2386; Дъно – 1,2265; Затваряне – 1,2304

Неуспешният пробив на ключовата съпротива, разположена на нивата около 1,2445 задейства нови къси продажби на евро. Допълнителен натиск върху двойката оказа и 50-периодната пълзяща средна, разположена отново около това ниво.

В два поредни дни единната валута тества тази ключова граница, като успя да пробие линията за кратко, но не успя да задържи преднината и отстъпи. Можем да очакваме засилване на щатския долар в краткосрочен план, като следващата подкрепа се намира около дъното от началото на август, разположено на 1,2133.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0572; Връх – 1,0612; Дъно – 1,0552; Затваряне – 1,0579

Опитът  за пробив на 1,06 се оказа неуспешен  и австралийският долар загуби част от спечеленото през последните дни.

Въпреки това възходящият тренд  остава в пълна сила и след корекцията очакваме неговото възобновяване.

USD/JPY

Отваряне – 78,41; Връх – 78,78; Дъно – 78,28; Затваряне – 78,55

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 10.08.12 г.
fallback