fallback

Еврото си върна преднината благодарение на данните за заетостта в САЩ

Общата валута удължава петъчното рали, когато поскъпна с 1,7% в рамките на денонощие

13:44 | 06.08.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  се изкачи до едномесечен връх спрямо долара в първия ден от новата седмица, след като пазарните участници отново заложиха на риска, следвайки позитивните данни за състоянието на трудовия пазар в САЩ след публикуването на данните за заетостта и общата безработица за месец юли, надхвърлили предварителните очаквания. Добрите резултати изместиха интереса от американския долар и валутите убежища, като в същото време подкрепиха еврото и австралийския долар.

Тази  сутрин двойката EUR/USD проби съпротивата на 1,2400 и записа връх при 1,2442. Най-търгуваният валутен кръстосан курс се търгуваше за последно в тези нива в началото на месец юли. Възходящото движение от днес е продължение на петъчното рали, когато единната европейска валута успя да натрупа аванс от рекордните 1,7% в рамките на деня.

Петъчните данни на министерството на труда  на САЩ сигнализираха за изненадващо  подобрение на заетостта. За месец юли щатската икономика е добавила цели 163 000 нови работни места в секторите извън селското стопанство, което е най-добрият резултат за последните пет месеца. Данните надхвърлиха предварителните прогнози с над 60% и потвърдиха прогнозите, че САЩ са в добра изходна позиция за възстановяване и че нуждата от допълнителни монетарни стимули в момента не е на дневен ред.

Европейската  централна банка потвърди в четвъртък, че няма намерение да увеличава програмата си за изкупуване на държавни облигации от най-задлъжнелите страни-членки на еврозоната. Новината нанесе тежък удар върху еврото, което изтри за броени минути внушителните 3 цента от стойността си. След данните за заетостта в САЩ единната валута възстанови напълно тези загуби.

Въпреки пасивността на ЕЦБ пазарът остава фокусиран върху монетарната  политика на банката. През следващите седмици се очаква да бъде разработен конкретен антикризисен механизъм, в който да бъдат включени и  събраните средства в спасителните фондове на Европа. Подобно решение, разбира се, не може да бъде взето без съгласието на Германия, която за момента блокира всеки опит за свободно харчене на финансов ресурс, без да са поети ангажименти за бюджетни икономии и реформи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2179; Връх – 1,2371; Дъно – 1,2165; Затваряне – 1,2384

Най-солидната  съпротива пред евровото рали е нивото при 1,2477. В тази стойност е разположена ключовата 61,8% фибоначи корекция на низходящото движение от юнските върхове (1,2750) до дъната от края на миналия месец (1,2042).

AUD/USD

Отваряне  – 1,0463; Връх – 1,0570; Дъно – 1,0445; Затваряне – 1,0564

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 19.08.22 г.
fallback