fallback

Бездействието на ЕЦБ нанесе тежък удар върху еврото

Днес на пазара цари предпазливост след вчерашните трусове и преди обявяването на данните за пазара на труда в САЩ

11:41 | 03.08.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Европейската централна  банка предпочете да не променя текущата си монетарна политика и на вчерашното си заседание изненадващо не предприе действия за стабилизиране на разходите за финансиране на най-задлъжнелите държави-членки на еврозоната. Пазарът очакваше, че ЕЦБ ще разшири програмата си за закупуване на държавни ценни книжа от държавите в региона, след като преди седмица председателят на банката Марио Драги увери, че се готви антикризисен план, с който на всяка цена да се гарантира сигурността и целостта на евро блока.

Разминаването с  предварителните очаквания изтласка светкавично пазарните участници  от еврото, което за броени минути стопи натрупания спрямо долара аванс. Малко по-рано единната европейска валута бе формирала дневен връх при 1,2404, но след изявлението на централната банка еврото изтри рекордните 3 цента от стойността си и намери подкрепа едва в стойностите около 1,2133.

През следващите седмици ЕЦБ ще разработи конкретен  механизъм за намеса на пазарите на държавни ценни книжа, но той няма да бъде приложен преди септември, като допълнително условие е европейските правителства да активират фондовете за финансова стабилност на Европа. По този начин ЕЦБ ще получи достъп до спестените средства и ще може да ги изразходва за директни покупки на капиталовите пазари.

Дали това е най-ефективният  антикризисен механизъм е спорен въпрос, тъй като ЕЦБ вече изхарчи доста средства в тази посока, без да постигне дълготраен положителен ефект. Изкупуването на държавни облигации се очерта като скъпоструващо решение, което носи само временно облекчение за закъсалите икономики.

На същото мнение е централната банка на Германия, която продължава да блокира всеки опит за по-либерална монетарна политика на ЕЦБ. Директорът на германската Бундесбанк Йенс Вайдман изрази резервите си за програмата за изкупуване на испански и италиански облигации, което е предпоставка за допълнително отлагане на момента, в който механизмът може да бъде гласуван.

Тази  сутрин еврото остана относително стабилно в основните си кръстосани курсове, като пазарните участници са по-предпазливи след вчерашните динамични трусове. Друга съществена причина за по-пасивното им поведение са данните за състоянието на трудовия сектор в САЩ, които са традиционен носител на бурни пазарни движения. В 15,30 ч. българско време ще бъдат оповестени стойностите за юлската заетост и общата безработица в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2224; Връх – 1,2404; Дъно – 1,2133; Затваряне – 1,2179

Низходящата посока за еврото вероятно ще се запази и днес, въпреки че единната валута може да ограничи спадовете след данните за заетостта в САЩ.

Най-сериозната съпротива е формирана около вчерашния връх – в зоната между 1,2390 и 1,2404. Най-близката подкрепа е ситуирана около 25-месечното дъно при 1,2041. Най-ниската цена за 2010 г. (дъното при 1,1876) също трябва да бъде взета под внимание.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0457; Връх – 1,0579; Дъно – 1,0435; Затваряне – 1,0463

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 05.09.22 г.
fallback