fallback

Австралийският долар поскъпна до 4-месечен връх

Еврото се задържа трайно на безопасно разстояние от рекордното двугодишно дъно спрямо щатския долар, регистрирано преди седмица

10:44 | 31.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският  долар и останалите високорискови  валути, които са относително волатилни и печелят доверие при засилен инвеститорски оптимизъм по отношение на световната икономика, се представят най-добре от началото на седмицата.

Тази сутрин австралийският долар успя да събере допълнителна подкрепа и благодарение на спекулациите около евентуалните нови стимули от страна на американския Федерален резерв и Европейската централна банка записа 4-месечен пик спрямо американския долар. Двойката AUD/USD поскъпна с 0,4% по време на днешната сутрешната сесия и намери текуща съпротива при 1,0537, където се търгуваше за последно в края на месец март.

Според анализатори Фед и ЕЦБ са все по-близо до нов етап от финансови стимули, с които да защитят местните икономики. Именно това дава импулс на еврото и австралийския долар през последните часове и същевременно поставя под натиск щатския долар и йената.

Повече яснота ще има до края на тази седмица, която  още от сега се очертава като изключително динамична. Фед ще заседава на двудневно заседание, което ще приключи в сряда и от което трябва да стане ясно дали централната банка на САЩ е готова за допълнителни антикризисни механизми.

В четвъртък Европейската централна банка ще гласува нивото на основния лихвен процент в еврозоната. На последната си среща ЕЦБ редуцира лихвата с 25 базисни пункта до 0,75%. Въпреки че сега не се очакват допълнителни понижения, заседанието се очаква с интерес, тъй като трябва да даде отговор на въпроса дали централната банка е готова да продължи изкупуването на държавни ценни книжа от най-задлъжнелите икономики в региона.

Подобна антикризисна мярка ще струва изключително скъпо, а дългосрочният ѝ заздравителен ефект е спорен. В краткосрочен план обаче тя ще е добър стимул за еврото, което вероятно ще набере инерция и ще успее да заличи част от натрупаните през последните месеци загуби.

Двойката EUR/USD се задържа трайно в стойностите над 1,2200 – на по-безопасно разстояние от рекордното двугодишно дъно при 1,2041, до което се потопи преди седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2335; Връх – 1,2340; Дъно – 1,2224; Затваряне – 1,2259

Силната съпротива около 1,2182 при Tenkan линията на популярния технически индикатор Ichimoku бе преодоляна в края на миналата седмица и както очаквахме, цената се задържа в нивата над 1,2200.

Пътят на еврото към по-дълбока корекция на последните спадове изглежда разчистен, но все пак трябва да се има предвид основния многомесечен тренд, който ще продължава да работи в полза на долара.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0488; Връх – 1,0507; Дъно – 1,0440; Затваряне – 1,0502

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 30.08.22 г.
fallback