fallback

Еврото намери дъно на последните дълбоки понижения

Основният пазарен тренд обаче работи в полза на долара и нискорисковите валути, като за момента няма изгледи за промяна на посоката.

11:34 | 26.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната  европейска валута намери подкрепа за по-сериозна корекция на последните резки пропадания и вчера се отдалечи от рекордните дъна в основните си кръстосани курсове.

Заради липсата на икономически новини пазарните участници предпочетоха да хеджират залозите си срещу еврото. Това намали търсенето на щатски долари и позволи на единната валута да възстанови близо 1% от стойността си по посока на нивата около 1,2200, където се търгуваше в края на миналата седмица.

Пазарът на дългови ценни книжа продължава да дава сигнали за повишен риск пред периферните за еврозоната икономики. Лихвите по 10-годишните испански облигации се понижиха леко до 7.40%, но остават над критичната бариера от 7%. В началото на седмицата изискуемата възвръщаемост по краткосрочния испански дълг достигна рекордните от създаването на еврозоната до сега 7,75%.

Еврото  попадна под масиран натиск в понеделник заради спекулациите, че Мадрид ще поиска пълен пакет от финансови стимули заради високата задлъжнялост на страната. Ефектът от поетите ангажименти за бюджетни икономии и реформи е забавен, а високата цена на финансиране заради постоянно нарастващите лихви по държавните облигации забавят допълнително възстановяването и ерозират доверието в четвъртата по големина икономика на еврозоната.

Припомняме, че няколко испански провинции, сред които Валенсия и Мурсия, вече се обърнаха към правителството с молба за финансова подкрепа, а прогнозите са, че още 6 региона имат сериозна нужда от помощ.

Заради  спиралата на дълговата криза, в  която попаднаха Испания, Италия, Португалия и Гърция, както и заради липсата  на ефективен антикризисен механизъм  пазарните участници не са готови да гласуват трайно доверие на еврото. Основният пазарен тренд работи в полза на долара и нискорисковите валути, а за момента няма изгледи за промяна на посоката.

Все пак  разместване на пазарните настроения може да има още другата седмица, когато Федералният резерв ще се срещне, за да обсъди монетарната си политика. Добра новина за еврото ще е всеки намек на централната банка за разширяване на програмата за изкупуване на активи, позната като QE3.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2058; Връх – 1,2169; Дъно – 1,2058; Затваряне – 1,2157

Най-солидната съпротива на евровата корекция през следващите часове ще е Tenkan линията на популярния технически индикатор Ichimoku, разположена в нивата около 1,2182. Единната валута ще трябва да се справи с тази бариера, за да си освободи пътя към по-дълбока корекция на загубите от последните дни. Ако това се случи, ще видим трайно задържане на EUR/USD в нивата над 1,2200.

Все пак  основният тренд остава низходящ, което означава, че масираният натиск на долара е по-вероятно да продължи. Дългосрочният тренд при най-търгувания валутен кръстосан курс е валидиран от Kumo зоната (облака) на Ichimoku индикатора, която се намира над текущата пазарна цена.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0218; Връх – 1,0336; Дъно – 1,0173; Затваряне – 1,0305

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 03.09.22 г.
fallback