fallback

Безпокойство на валутните пазари преди доклада на Фед

Повишеното търсене на рискови активи подкрепя еврото и австралийския долар

11:28 | 17.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото стартира вчерашната сесия с резки понижения  спрямо щатския долар, но за кратко успя да обърне категорично посоката и напълно да изтрие първоначалните дълбоки спадове. Честата смяна на посоката заради осезаемата нервност на пазарните участници идва часове преди доклада на Федералния резерв, от който трябва да стане ясно дали централната банка на САЩ ще разшири мерките срещу забавянето на най-силната световна икономика.

Днешното изявление  на председателя на Фед Бен Бернанке е акцентът на събитията от икономическия  календар тази седмица. Докладът ще хвърли повече светлина върху бъдещата монетарна политика на Федералния резерв, която е катализатор за търсенето и предлагането на щатския долар.

Това, което пазарните участници ще следят внимателно днес, е всеки намек на централната банка за нов етап на програмата за изкупуване на активи. Ако Фед заяви готовност за това, доларът ще попадне под силен натиск и вероятно ще загуби задълго текущото си предимство срещу основните си конкурентни валути.

По-активното търсене  на рискови валути, включително и  евро от началото на седмицата, показва, че инвеститорите се позиционират по посока на вероятността от нови монетарни мерки. Пазарът оценява шансовете за нови стимули като по-високи.

Тази сутрин двойката EUR/USD се изкачи за кратко в стойностите над 1,2300. След последните ръстове на единната валута най-търгуваният валутен кръстосан курс се отдалечи на 1% от двугодишното дъно, до което се потопи в края на миналата седмица.

В синхрон с повишеното търсене на рискови активи австралийският долар също намери подкрепа. Австралийската централна банка усили допълнително търсенето му, след като отчете, че към момента няма нужда от допълнително редуциране на основния лихвен процент в страната.

Германският конституционен съд, който трябваше още миналата седмица да се произнесе по законността  на гласуваните нови антикризисни механизми  в Европа, отложи решението си за средата на септември. Така нареченият Европейски механизъм за стабилност няма да може да влезе в сила без одобрението на съда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2254; Връх – 1,2289; Дъно – 1,2174; Затваряне – 1,2270

Еврото  потърси реванш за последните спадове и се отдалечи от двугодишния минимум, както прогнозирахме още в петък.

Шансовете на единната валута за разширяване на корекцията по посока на нивата около 1,2360 остават високи. Най-стабилната подкрепа, която ще работи в полза на еврото остава дъното при 1,2161.

USD/JPY

Отваряне – 79,31; Връх – 79,38; Дъно – 79,06; Затваряне – 79,15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 20.08.22 г.
fallback