fallback

Ново дъно за еврото заради понижения италиански рейтинг

Данните за брутния вътрешен продукт на Китай дадоха глътка въздух за рисковите валути

13:20 | 13.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Петъчните данни за брутния вътрешен продукт  на Китай потвърдиха предварителните  очаквания за ръст и успяха да изместят страховете за забавяне на втората най-силна световна икономика. Новината даде глътка въздух за рисковите валути, включително и еврото, което по-рано се потопи до ново двугодишно дъно при 1,2166 заради решението на международната рейтингова агенция Moody’s да понижи рейтинга на Италия с цели две стъпки.

За второто  тримесечие на 2012 г. китайската икономика се е разширила със 7,6% спрямо същия период на миналата година. Стойностите не изненадаха пазара, тъй като съвпаднаха с предварителните очаквания, но все пак това е най-бавният темп на растеж за страната за последните три години и потвърждава дългосрочната прогноза за низходяща траектория на китайския БВП.

Малко по-рано от агенцията Moody’s съобщиха, че редуцират рейтинга по държавния дълг на Италия с две стъпки от А3 до Baa2, като перспективата по него остава негативна. Рейтингът вече е само две нива над критичния неинвестиционен статут, а от кредитната агенция предупредиха, че могат да последват нови понижения, ако страната загуби достъп до дълговите пазари.

При всички положения новината ще натежи върху доходността по италианските държавни ценни книжа и ще оскъпи разходите по облигационните заеми на страната. Степента на доверие на пазара в третата най-силна икономика в еврозоната ще бъде тествана още днес на предстоящия аукцион на италиански държавни облигации, където Италия ще опита да емитира дълг за 5,25 млрд. евро.

На този фон еврото остава под напрежение, а все повече се усеща липсата  на позитивни новини от Стария континент, които да тласнат единната валута към корекция на последните дълбоки спадове. В същото време пазарните участници разпознават долара като по-сигурна алтернатива в момента, тъй като единствено Федералният резерв се въздържа от нови монетарни стимули и допълнително печатане на пари.

Преди седмица ЕЦБ намали основния лихвен процент до историческия минимум от 0,75%. Централната банка на Китай пък свали лихвата си два пъти в рамките на последния месец, а централните банки на Япония и Великобритания нямат намерение да спират програмите си за финансово стимулиране, за да защитят икономиките си от нова рецесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2237; Връх – 1,2247; Дъно – 1,2166; Затваряне – 1,2202

Новото двугодишно дъно, формирано вчера, потвърди прогнозата ни за ръст на долара и запазва валидността на многомесечния низходящ тренд при двойката.

Изглежда обаче, че доларът забавя възходящото рали и вече не търси толкова агресивно нови максимални стойности. Това вероятно ще даде временно предимство на еврото и засилва възможността от корекция.

USD/JPY

Отваряне – 79,75; Връх – 79,95; Дъно – 79,16; Затваряне – 79,30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 19.08.22 г.
fallback