fallback

Еврото остава критично близо до рекордното двугодишно дъно

Японската йена поскъпва във всичките си основни кръстосани курсове

11:57 | 11.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Политическите пречки в еврозоната и скептицизмът на инвеститорите  по отношение на ефективността на новите антикризисни мерки в региона оставиха единната европейска валута без подкрепа близо до рекордното двугодишно дъно, което записа спрямо щатския долар в понеделник. Пазарът е под напрежение в очакване на решението на Германския конституционен съд, който днес трябва да се произнесе дали гласуваните в края на месец юни регулаторни механизми са съвместими с германското законодателство.

Тази сутрин двойката EUR/USD остана да се търгува близо до рекордното дъно при 1,2222. От началото на миналата седмица, когато доларът стартира възходящото си рали, еврото вече изтри близо 3,5% от стойността си.

Централната банка на Япония вероятно ще забави програмата си за стимулиране на местната икономика и няма да последва действията на ЕЦБ и централните банки на Великобритания и Китай от миналата седмица. Това би отпуснало обръча около японската йена, която от месеци насам е обект на рестриктивна монетарна политика.

През последните дни японската йена взе аванс  във всичките си водещи кръстосани курсове, а спрямо щатския долар  се насочи към стойностите около 79,00.

На 29-ти юни политическите  лидери на Европейския съюз постигнаха съгласие за спешни действия за намаляване на разходите по заемите на Италия, Испания и Португалия чрез събраните средства в спасителните фондове на Европа. Достъп до фондовете ще получат единствено дисциплинираните държави, към които няма да бъдат поставяни допълнителни тежки условия при положение, че се спазва строга бюджетна дисциплина.

Така нареченият европейски механизъм за стабилност обаче няма да може да влезе в сила без одобрението на Германския конституционен съд. Произнасянето на съдебния орган се отложи с повече от седмица, а германският финансов министър Волфганг Шойбле сигнализира за висок риск от нови пазарни сътресения при допълнително забавяне на решението.

Последната среща  на финансовите министри от еврозоната от началото на тази седмица също не донесе очакваното спокойствие за пазарите.

Министрите дадоха на Испания допълнителна една година за реформи и бюджетни икономии, но така и не стана ясно колко точно ще струва спасителния заем за банковата система на задлъжнялата страна-членка на еврозоната. Вместо това бе съобщено, че Испания ще получи до края на месеца около 30 милиарда евро първоначална помощ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2312; Връх – 1,2333; Дъно – 1,2234; Затваряне – 1,2249

Формираното в понеделник сутрин двугодишно дъно потвърди валидността на многомесечния доларов тренд и разчисти пътя на щатската валута за нови ръстове.

Днес и утре ще стане ясно дали единната валута все пак ще намери подкрепа за корекция или доларът ще атакува директно последното дъно.

USD/JPY

Отваряне – 79,54; Връх – 79,59; Дъно – 79,20; Затваряне – 79,41

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 30.08.22 г.
fallback