fallback

Срещата на финансовите министри не помогна с нищо на еврото

Данните за китайския търговски баланс се отразиха неблагоприятно върху рисковите валути, осигурявайки предимство за щатския долар и йената

10:48 | 10.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Очакванията, че вчерашната среща на финансовите  министри от еврозоната ще се окаже  спасителен пояс за единната европейска валута, не се потвърдиха и еврото остана да се търгува близо до рекордното двугодишно дъно, до което се потопи в понеделник сутрин. Срещата не донесе никакви позитивни изненади и затова акцентът от вчерашния икономически календар се прехвърли върху разочароващите данни за вноса в Китай, които допълнително усложниха ситуацията пред рисковите валути и дадоха предимство на щатския долар и японската йена.

Финансовите министри постигнаха договорка за удължаване на гратисния период за Испания с една година до 2014 г. В този период Мадрид ще трябва да покрие ангажиментите си за редуциране на бюджетния дефицит и да зададе параметрите на получената финансова помощ за спасяване на банковата система в страната.

Еврото  все още не може да се отърси от удара, който получи в края на миналата седмица от Европейската централна банка. ЕЦБ понижи основния лихвен процент в опит да облекчи достъпа на банките и бизнеса до по-евтин финансов ресурс, но в същото време отдръпна пазарните участници от единната валута заради очакванията за засилено предлагане на пари.

Междувременно доходността по испанските държавни облигации надхвърли отново критичната граница от 7%, сигнализирайки, че инвеститорите  остават неспокойни за стабилността на най-задлъжнелите икономики в еврозоната въпреки всички опити за намиране на ефективни антикризисни механизми срещу разпространяването на дълговата криза.

Все още  липсва напредък по решението за „развързване“  на събраните средства в спасителните фондове на Европа. В края на миналия месец политическите лидери на еврозоната постигнаха споразумение за директна намеса на пазарите с покупки италиански и испански държавни облигации, като мярка срещу растящите лихви и разходи за финансиране на тези страни.

Австралийският  долар също се оказа в отбранителна позиция в последните часове и загуби позиции спрямо щатския долар. Отдръпването от валутата на Австралия дойде след данните за вноса в Китай през юни, които показаха подобрение, но с два пъти по-нисък темп спрямо предварителните прогнози.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2249; Връх – 1,2323; Дъно – 1,2222; Затваряне – 1,2311

Формираното в понеделник сутрин двугодишно дъно потвърди валидността на многомесечния доларов тренд и разчисти пътя на щатската валута за нови ръстове. Гапът, с който двойката отвори вчера, бе запълнен, което дава известно предимство на еврото.

Днес и утре ще стане ясно, дали единната валута ще намери подкрепа за корекция или доларът ще атакува директно последното дъно.

USD/JPY

Отваряне – 79,62; Връх – 79,78; Дъно – 79,41; Затваряне – 79,54

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 18.08.22 г.
fallback