fallback

Еврото се потопи до двугодишно дъно

Инвеститорите гласуват доверие на щатския долар като сигурно убежище

11:29 | 09.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Пазарните участници  се изтеглиха масово от еврото, австралийския  долар и останалите високорискови  валути, гласувайки доверие на щатския долар в търсене на сигурно убежище за свободните капитали след разочароващите новини от трудовия сектор на САЩ. Петъчните данни за заетостта алармираха за липса на подобрение на пазара на труда и върнаха страховете от нова рецесия в САЩ и забавяне на глобалния растеж.

При очаквани нови над 90 000 работни места за месец юни в секторите извън селското стопанство щатската икономика добави едва 80 000 за периода. Новината разтресе финансовите пазари и бе в основата на бурните петъчните движения в цените на водещите валутни двойки.

Резултатът е  изключително разочароващ, тъй като не покрива минималните изисквания за подобрение на трудовия пазар. Американската икономика трябва да разкрива по над 100 000 нови работни места всеки месец, за да постигне трайно подобрение на общата безработица, която остава на високите 8,20% през месец юни.

Интересът към еврото започна да ерозира още в средата на миналата седмица. В опит да гарантира дългосрочна стабилност в еврозоната чрез улеснен достъп на банките и бизнеса до заемен ресурс Европейската централна банка понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до историческия минимум от 0,75%.

Редуцирането на лихвите би насърчило кредитирането, но от друга страна ще донесе проблеми за еврото заради засиленото предлагане на пари в региона. В същото време дългосрочният положителен ефект от този ход е доста спорен предвид липсата на последователна политика на европейските лидери срещу дълговата криза в Европа.

Тази сутрин еврото продължи да разширява загубите си спрямо щатския долар, записвайки рекордно двугодишно дъно при 1,2222. От началото на миналата седмица до момента единната европейска валута заличи близо 3,5% от стойността си в най-търгувания си кръстосан курс.

Допълнителен натиск върху растежа на глобалната икономика оказаха инфлационните данни от Китай. По-слабото търсене на стоки и услуги във втората най-силна световна икономика е забавило инфлацията до 2,2% през месец юни, което е под заложения от правителството 4-процентов минимален праг.

Данните на практика разчистиха пътя на Пекин към нови мерки за стимулиране на растежа. От началото на миналия месец централната банка на Китай понижи два пъти основния лихвен процент в опит да противодейства на свитото световно потребление, но резултатът все още липсва.

Стоковите долари също са под натиск след слабите данни за заетостта в САЩ, но регистрират далеч по-леки загуби в сравнение с еврото. Австралийският долар се отдалечи от двумесечния връх при 1,0330, който регистрира миналата седмица и вече влезе в нивата под 1,0200.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2390; Връх – 1,2400; Дъно – 1,2259; Затваряне – 1,2287

Стойностите около 1,2288, които подкрепяха еврото през последните сесии, вече имат характера на съпротиви, работещи в полза на щатския долар. Формираното двугодишно дъно от тази сутрин потвърди валидността на многомесечния доларов тренд и разчисти пътя на щатската валута за нови ръстове.

Гапът, с който двойката отвори тази сутрин, вероятно ще бъде запълнен, което дава известно интрадневно предимство на еврото. В дългосрочен план обаче доларът остава в по-добра позиция.

USD/JPY

Отваряне – 79,91; Връх – 80,01; Дъно – 79,48; Затваряне – 79,66

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 05.09.22 г.
fallback