fallback

Еврото остава непривлекателно за инвеститорите преди заседанието на ЕЦБ

Очакванията за нови монетарни стимули от Английската централна банка натежаха върху британската лира

10:57 | 05.07.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Засиленото  търсене на германски държавни облигации  на проведения вчера аукцион потвърди впечатлението, че инвеститорите все още не смятат еврозоната за безопасно място за свободните капитали, въпреки че в края на миналата седмица европейските лидери постигнаха договорка по спешната нужда от антикризисни механизми. Доходността по рисковите испански и италиански ценни книжа отново се отправи нагоре, поставяйки еврото под масиран натиск.

Напрежението  върху единната европейска валута продължава да расте в очакване на новините от днешната среща на Европейската централна банка. Основният лихвен процент в еврозоната, който в момента е на рекордно ниско ниво от 1,00%, вероятно ще бъде редуциран допълнително с 25 базисни пункта до 0,75%.

ЕЦБ е  принудена да търси нови стимули  за буксуващата европейска икономика на фона на последните незадоволителни макроикономически новини от региона и рисковете за забавяне на макроикономическия растеж. По-ниските лихви ще насърчат кредитирането и косвено ще намалят разходите на бизнеса за обслужване на заемите. Дългосрочната цел е намаляване на безработицата, която се увеличи до пикови стойности през месец май.

Понижаване  на основния лихвен процент означава нови проблеми за еврото, тъй като по-ниските лихви ще подкрепят кредитирането, но от друга страна ще засилят предлагането на пари и ще станат траен носител на слабост за единната европейска валута. В същото време бъдещият положителен ефект от подобен е ход е доста спорен и все повече се чува мнението, че само сваляне на лихвите няма да е достатъчно, а има нужда от удължаване на програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи.

Централната банка на Великобритания също има заседание днес и прогнозите са за гласуване на трети етап на програмата за монетарни стимули в опит да се противодейства на рецесията на Острова и да се смекчи негативното влияние на дълговата криза в еврозоната върху местната икономика.

Тези  очаквания натежаха върху британската  лира, която се понижи до 1,5600 спрямо долара, губейки над един цент от петъчния връх до сега. Двойката EUR/USD се настани трайно в стойностите над 1,2500, стопявайки 1,20% от стойността си от началото на седмицата.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2606; Връх – 1,2607; Дъно – 1,2507; Затваряне – 1,2524

Двойката  изгуби посока и след движенията от последните сесии създава впечатление, че навлиза в консолидация.

Като резултат от това ценната продължава да се движи в широка граница от около 3 големи фигури с подкрепа на долната граница при 1,2400 и съпротива на горната граница при 1,2700.

USD/JPY

Отваряне – 79,78; Връх – 79,87; Дъно – 79,58; Затваряне – 79,86

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 28.08.22 г.
fallback