fallback

Новите регулации в еврозоната изстреляха еврото

Единната валута обаче срещна съпротива на възходящото рали спрямо щатския долар при 1,2626 долара за евро, формирайки дневен връх

11:56 | 29.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази сутрин единната европейска валута записа най-силното  си поскъпване в рамките на деня за последните 8 месеца, след като за няколко часа добави цели 1,2% към стойността си. Това изведе цената на двойката EUR/USD над психологическата бариера от 1,2600.

Единната валута срещна съпротива на възходящото рали при 1,2626, където формира дневен връх. Еврото успя да спечели солидна преднина срещу йената и насърчи търсенето на рискови валути.

На втория ден от срещата на ЕС европейските политически лидери постигнаха съгласие за спешни действия за намаляване на разходите по заемите на Италия и Испания, както и за създаване на единен надзорен орган към банките от еврозоната. Спасителните фондове  на Европа ще бъдат използвани за стабилизиране  на пазара на държавни ценни книжа  в региона.

Достъп до временния и  постоянния спасителен ресурс ще получат единствено дисциплинираните държави. Към тези страни няма да бъдат поставяни допълнителни тежки условия при положение, че те спазват строга бюджетна дисциплина и ангажиментите за реформи.

Лидерите намериха общ език и по идеята за рекапитализацията на банките в еврозоната и заемането на финансови средства от постоянния спасителен фонд за региона, без да се увеличава бюджетният дефицит на страните-членки. Държавите, които поискат помощ, ще трябва да подпишат меморандум по отношение на техните финансови отговорности и ангажименти в бъдеще.

По този начин ще бъде избегнат надзорът на международните кредитори, от които Гърция, Ирландия и Португалия са зависими в момента.

Вариантът за стабилизиране на региона чрез емитиране на общи еврооблигации, който бе сред най-обсъжданите антикризисни механизми, не е одобряван от Германия. Най-силната икономика в еврозоната блокира и предложението ЕЦБ да изкупува директно държавни ценни книжа от най-закъсалите икономики.

Данните за първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ останаха на заден план. Публикуваните вчера стойности затвърдиха впечатлението, че американският трудов пазар все още не успява да набере скорост. В същото време бяха потвърдени данните за слаб растеж на щатската икономика през първото тримесечие на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР  

EUR/USD

Отваряне  – 1,2490; Връх – 1,2507; Дъно – 1,2444; Затваряне – 1,2467

Силното еднопосочно движение от тази сутрин потвърди прогнозата ни за корекция в  полза на еврото. Поскъпването на единната валута придвижи цената на двойката точно до построената по върховете от месец май низходяща тренд линия.

В последния анализ акцентирахме върху тази ключова зона. Нивата около 1,2600 се оказват добра възможност за долара да си върне дългосрочното предимство.

GBP/USD

Отваряне – 1,5641; Връх – 1,5642; Дъно – 1,5544; Затваряне – 1,5567

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 22.08.22 г.
fallback