fallback

Инвеститорите продължават да намират алтернатива в долара

Апетитът към риск се топи заради опасенията от забавяне на световната икономика и от дълговата криза в еврозоната

11:10 | 25.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник доларът  продължи с доброто представяне  от миналата седмица и натрупа допълнителни печалби в основните си кръстосани курсове. Апетитът към риск продължава да се стопява заради страховете от забавяне на световната икономика и дълговата криза в еврозоната.

Несигурната макроикономическа обстановка оформи щатската валута като стабилно убежище за свободните инвеститорски капитали. Интересът към долара се засили допълнително през последните дни след решението на американския Федерален резерв за ограничаване на монетарните стимули.

Централната банка на САЩ се въздържа от разширяване на мерките за финансова стабилност (QE3) и заложи на не толкова агресивната програма за понижаване на дългосрочните лихви на стойност 267 млрд. долара. Чрез "Операция Туист" Фед ще продължи да продава краткосрочни облигации и да купува дългосрочен дълг до края на тази година.

Активното търсене  на зелени пари генерира ръст за доларовия индекс от над 1% за изминалата седмица. Еврото се отдалечи от едномесечния връх при 1,2748 отстъпвайки предимството на американската валута. Двойката EUR/USD стартира седмицата с нови понижения по посока на психологическата граница при 1,2500.

Петъчната среща  на лидерите на четирите най-силни икономики  от еврозоната донесе одобрението на Германия по проекта за пакет от 130 млрд. евро, който има за цел  да върне растежа в региона. По-важната тема обаче – гъвкавостта на текущите спасителни фондове на Европа - не намери отзвук на форума.

Статистиката от щатския регулатор на търговията с фючърси в САЩ показа, че пазарните  участници като цяло губят интерес  към долара. Залозите в полза на щатската валута са намалели от 38,77 млрд. до нетно 22,13 млрд. долара през изминалата седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2535; Връх – 1,2582; Дъно – 1,2519; Затваряне – 1,2565

През  изминалата седмица доларът проби подкрепата на възходящата тренд линия, построена по юнските дъна, която следим през последните седмици и която пазеше валидността на възходящата посока при двойката. Пробивът е сигнал за изчерпване на евровия импулс и обръщане на посоката.

Основният многомесечен тренд при EUR/USD продължава да дава предимство на щатската валута в дългосрочен план и затова техническият анализ вече работи в полза на долара.

GBP/USD

Отваряне – 1,5586; Връх – 1,5632; Дъно – 1,5555; Затваряне – 1,5580

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
fallback