fallback

Moody’s провокира масово търсене на долари

Еврото и стоковите долари понесоха значителни загуби, като австралийската валута изтри над 1% само за няколко часа

11:15 | 22.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският  долар, който има качествата на валута-убежище, поскъпна рязко до едноседмичен максимум спрямо кошницата от шестте водещи валути, сред които попадат еврото, йената и британската лира. Подкрепата за зелените пари дойде, след като международната рейтингова агенция Moody’s понижи рейтингите на най-големите световни банки и така постави под съмнения глобалната икономическа стабилност.

Късно снощи Moody’s понижи оценката си за 15 от най-големите банки от САЩ, Канада и Европа. Най-значителната промяна бе за Bank of America и Citigroup, чиито рейтинги бяха редуцирани до Baa2. Решението на кредитната агенция означава, че разходите на банките за набиране на средства ще се увеличат.

Доларовият  индекс, измерващ стойността на щатската валута спрямо еврото, йената, лирата, франка, канадския долар и шведската  крона, покачи цената си до 82,232 след ръст от 1% в четвъртък. Като  резултат от бягството на инвеститорите от валутите с рисков профил еврото се потопи до 1,2530, отдалечавайки се на сериозно разстояние от върха при 1,2748 от началото на тази седмица.

Стоковите долари понесоха също значителни загуби. Австралийският долар записа най-лошото си интрадневно представяне, след като изтри над 1% от стойността в рамките на няколко часа.

Сега  фокусът се премества върху днешната среща на политическите лидери от Германия, Франция, Италия и Испания, на която ще се търсят варианти за реализиране на фискален и банков съюз в еврозоната. Срещата ще е и подходящ момент за Испания да поиска формално одобрената в началото на месеца финансова помощ за банковата й система.

При положителни  новини след днешния форум на европейските лидери еврото ще е в добра позиция за корекция на последните загуби.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2703; Връх – 1,2706; Дъно – 1,2530; Затваряне – 1,2536

Доларът проби подкрепата на възходящата тренд линия, построена  по юнските дъна, която следим през последните седмици. Това е сигнал за изчерпване на евровия импулс и обръщане на посоката.

Основният многомесечен тренд при двойката EUR/USD продължава да дава предимство на щатската валута в дългосрочен план и затова техническият анализ вече работи в полза на долара.

GBP/USD

Отваряне – 1,5715; Връх – 1,5732; Дъно – 1,5576; Затваряне – 1,5586

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 10.09.22 г.
fallback