fallback

Доларът губи позиции преди срещата на Фед

Еврото поскъпва заради признаци, че гръцките партии, подкрепящи спасителната финансова помощ от международните кредитори, са близо до сформиране на правителство

11:51 | 20.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът заличи почти напълно спечеленото  спрямо еврото от началото на седмицата, след като пазарните участници се фокусираха отново върху това дали американският Федерален резерв ще одобри плана за допълнителни монетарни стимули (QE3). Еврото получи подкрепа заради сигналите, че гръцките партии, подкрепящи реформите в страната, са по-близо до формиране на управляваща коалиция.

Общата европейска валута поскъпна с почти 1% вчера спрямо долара и отново се насочи към нивата при 1,2700 долара за евро. Най-сериозната съпротива на възходящото движение е върхът от понеделник при 1,2748.

Очаква  се по-късно днес Фед да обяви  дали забавянето на щатската икономика и проблемите в трудовия сектор ще наложат гласуването на нов пакет от финансови стимули. Подобен ход би отслабил щатския долар и вероятно ще прехвърли интереса към рисковите валути като еврото, лирата и стоковите долари.

По-вероятният сценарий за Федералния резерв е да удължи успоредната програма за намаляване на дългосрочните разходи по заеми чрез продажби на краткосрочни дългови книжа и едновременни покупки на дългосрочни книжа. Текущият период на програмата изтича в края на този месец.

В същото време единната валута е притисната от движенията при доходността на испанските държавни облигации. Нарастващата изискуема възвръщаемост все още алармира, че инвеститорите не са готови да гласуват достатъчно доверие на периферните за еврозоната икономики, въпреки че освен Гърция в момента никой не смята, че Испания може да застраши по някакъв начин целостта на еврозоната.

Една  идея, която може би ще ограничи бързия ръст на доходността по облигациите, е италианското предложение за покупки  на дългове от най-задлъжнелите членове на еврозоната чрез вече събраните средства в спасителните фондове на Европа. Очаква се предложението да бъде обсъдено на срещата на европейските лидери този петък.

Дори  и да бъде гласувана тази антикризисна мярка еврото едва ли ще успее да получи дългосрочната подкрепа на пазара. Според много анализатори набиращата скорост дългова криза в региона все още не е достигнала най-високата си точка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2575; Връх – 1,2729; Дъно – 1,2567; Затваряне – 1,2687

Еврото потвърди вчерашната ни прогноза за връщане на възходящото движение по посока на пиковите стойности от понеделник при 1,2748.

Единната европейска валута получи солидна техническа подкрепа от възходящата тренд линия, начертана по дъната от началото на месеца. Тази линия продължава да дава предимство на еврото и запазва вероятността от нови ръстове при двойката.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5664; Връх – 1,5756; Дъно – 1,5613; Затваряне – 1,5721

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 20.06.12 г.
fallback