fallback

Еврото се приземи, след като еуфорията около Испания затихна

Валутите с рисков профил също загубиха позиции

11:33 | 12.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Гласуваната помощ за банковата система на Испания изстреля еврото до пикови стойности във водещите му кръстосани курсове вчера. През последните 24 часа обаче единната европейска валута загуби инициативата и отново влезе в защитен режим, след като пазарните участници загубиха първоначалната си еуфория и отново се фокусираха върху ахилесовата пета на еврозоната - Гърция.

Началният оптимизъм след решението за подпомагане  на закъсалите испански банки с до 100 млрд. евро бе заменен със съмнения за ефективността на гласуваната  мярка заради липсата на допълнителна информация. Все още не е ясен точният обем на помощта, както и дали средствата ще бъдат отпуснати от постоянния фонд за стабилност на еврозоната. Инвеститорите се опасяват също, че плащанията по помощта могат да изпреварят провеждането на бюджетните икономии и Мадрид да повтори гръцкия сценарий.

В рамките на вчерашния ден еврото поевтиня с близо 1,5% спрямо щатския долар и отново се върна в стойностите под 1,2500, но все още е на безопасна дистанция от рекордното двугодишно дъно при 1,2288, което записа на 1-ви юни.

Гърция  ще гласува бъдещето си в еврозоната тази неделя а от предсрочния парламентарен вот ще стане ясно дали страната ще продължи с ангажиментите си за реформи и съкращаване на разходите. Ако прореформаторските партии не успеят да сформират стабилно правителство, Атина вероятно ще бъде принудена да излезе от евроблока и да се върне към драхмата.

Ситуацията  в южната част на Европа се влошава  допълнително от изтичането на пари от региона. Статистиката показва, че през март изтеглените капитали от Испания са в размер на 66 млрд. евро – своеобразен рекорд, откакто страната прие единната валута.

Истинският  проблем за еврото в средносрочен план остава третата по големина икономика в еврозоната. Италия е потенциално следващата държава, която може да поиска финансова помощ.

Австралийският  долар и британската лира също загубиха позиции в качеството си на валути с рисков профил. Щатският долар продължава да трупа предимство, а японската йена е под натиск, след като МВФ я определи като надценена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2623; Връх – 1,2670; Дъно – 1,2479; Затваряне  – 1,2481

Двойката се върна обратно в близост до низходящата тренд линия, която проби миналата седмица, и така потвърди прогнозата ни за запълване на формирания в понеделник гап. Тренд линията, която до скоро запазваше валидността на доларовия тренд, вече работи в полза на еврото и има характер на силна подкрепа.

Техническият анализ дава по-голямо предимство на единната валута и през следващите сесии ще очакваме нов ръст и опит за връщане в стойностите над 1,2600.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9980; Връх – 1,0007; Дъно – 0,9862; Затваряне – 0,9862

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 31.08.22 г.
fallback