fallback

Изгледите за нови стимули в Европа стабилизираха еврото

Австралийският долар поскъпна тази сутрин до триседмичен връх

11:44 | 07.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Общата европейска валута поскъпна в сряда на фона на растящите очаквания, че финансовите  проблеми на Испания и влошената икономическа перспектива в еврозоната ще провокират Европейската централна банка да противодейства с нови антикризисни механизми. Въпреки че вчера ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен на текущото ниво от 1%, вече има индикации, че банката ще приложи допълнителни монетарни стимули най-късно до месец.

Еврото разшири  печалбите си спрямо щатския долар и се насочи към 1,26, където бе за последно в края на май. След последните ръстове двойката се отдалечи на 2,3% от рекордното двугодишно дъно (1,2288), което записа в петък.

Германия и ЕС продължават да търсят варианти за спасяване на закъсалите испански банки, но по-важното е, че до момента Испания не е поискала външна помощ и не се е поддала на натиска за международен надзор, което за момента се оказва достатъчно да накара пазарните участници да покрият голяма част от късите си еврови позиции.

Междувременно се засилиха спекулациите, че водещите централни банки готвят общи действия за стимулиране на местните икономики в отговор на реалната заплаха за глобалната стабилност, която идва от Стария континент. Подобен ход означава, че инвеститорите ще се изтеглят трайно от валутите убежища и ще насочат интереса си към еврото, петрола и останалите рискови активи.

Най-печелившата  валута тази сутрин бе австралийският долар, които поскъпна до триседмичен връх (0,9967) след силните данни за заетостта в страната. Новината идва само ден, след като ръстът на брутния вътрешен продукт на Австралия за първото тримесечие изпревари чувствително предварителните прогнози на икономистите.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2451; Връх – 1,2584; Дъно – 1,2441; Затваряне – 1,2580

Вчера цената на двойката излезе от низходящия канал, който се оформи от началото на миналия месец. Еврото проби горната граница на тази техническа рамка и потвърди прогнозата, че ще търси по-дълбока корекция.

Техническият анализ дава по-голямо предимство на еврото през следващите сесии, което увеличава вероятността от нови ръстове. Щатският долар ще има добра възможност за връщане към основния тренд при 1,2640 или 1,2755.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9741; Връх – 0,9931; Дъно – 0,9736; Затваряне – 0,9925

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 26.08.22 г.
fallback