fallback

Пазарните участници все още не са готови да се върнат към долара и йената

Подкрепата се прехвърли върху еврото заради усилията на финансовите министри и централните банкери да търсят решение на кризата в Европа

11:18 | 06.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

И днес доларът и йената останаха нестабилни заради по-слабото търсене на нискорискови активи. Австралийският долар продължи да заздравява позициите си, след като местната икономика регистрира по-висок ръст, изпреварвайки предварителните очаквания.

Подкрепата се прехвърли върху еврото заради усилията на финансовите министри и централните банкери от Г-7 да търсят решение на кризата в Европа. Общата валута взе аванс в основните си кръстосани курсове, а спрямо долара се задържа в стойностите около 1,2500.

Спасителният  план на Европа все още е в задънена улица заради разрастващата се криза  в испанския банков сектор и страховете, че след изборите на 17 юни Гърция отново няма да може да сформира стабилно прореформаторско правителство и ще напусне еврозоната. Все пак пазарите отчетоха като положителни вчерашните извънредни разговори на финансовите министри и централни банкери на страните от Г7.

Йената остава под натиска на местната централна банка, а пазарните участници губят доверие в японската валута заради вероятността от ново изкуствено обезценяване. Централната банка на Япония съобщи преди ден, че наблюдава внимателно негативните ефекти от скъпата йена върху местната икономика, с което засили спекулациите за нова контролирана интервенция на валутните пазари.

От началото на седмицата австралийският долар  влезе във възходящо рали и  вече успя да се отдалечи на 2% от многомесечното дъно, което записа спрямо американския долар миналия петък. Днешното поскъпване бе резултат от силния ръст на брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие.

Австралийската централна банка вече намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,5% в опит да помогне на местната икономика да устои на глобалното забавяне и да подкрепи националната си валута.

Вниманието  на инвеститорите остава насочено към  днешната среща на ЕЦБ. Въпреки прогнозите, че основният лихвен процент в  еврозоната ще бъде редуциран, най-вероятно централната банка няма да променя текущото ниво от 1,0%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2401; Връх – 1,2508; Дъно – 1,2385; Затваряне  – 1,2498

Тази сутрин двойката отново тества горната граница на многоседмичния низходящ канал, но все още липсва импулс за категоричен пробив. Прогнозата ни за запазване на движението в тази рамка остава валидна.

В контекста на този сценарий доларът ще търси днес възможности за ограничаване на евровия натиск и потвърждаване на дългосрочния низходящ тренд при двойката.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9672; Връх – 0,9746; Дъно – 0,9627; Затваряне – 0,9726

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
fallback