fallback

Еврото разшири корекцията до едноседмичен връх спрямо долара

Инвеститорите са предпазливи преди конферентния разговор на министрите на финансите и централните банкери на Г-7 днес и неяснотата около политиката на Фед

12:21 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото стартира седмицата с нови повишения и  продължи с доброто си представяне  в основните си кръстосани курсове. Пазарните участници продължават да хеджират доларовите си позиции, което дава предимство на единната валута въпреки липсата на силни фундаментални новини.

Предпазливостта на инвеститорите се дължи в голяма степен на предстоящият извънреден конферентен разговор на Г-7, както и на все още неяснотата около бъдещата монетарна политика на Федералния резерв. Днес финансовите  министри на водещите индустриални сили от Г7 ще обсъдят в конферентен разговор  рисковете за глобалното възстановяване на фона на набиращата скорост дългова криза в еврозоната.

Тази сутрин двойката EUR/USD проби критичната съпротива на нивата около 1,25. Това даде допълнителна подкрепа на еврото и му позволи да се изкачи до 1,2541 – най-високата стойност за последната седмица. Най-търгуваният кръстосан курс се отдалечи на 0,3% от рекордното двугодишно дъно (1,2288), което записа този петък.

Междувременно Франция  и Европейската комисия не успяха да се договорят с Германия за начина, по който биха могли да се спасяват бедстващите банки в региона. Според Германия кризисният фонд на еврозоната не трябва да се харчи без ангажименти за строги икономи от страна на съответната държава. Затова споразумението за спасяването на затруднените испански банки вероятно ще се забави.

Нуждата от допълнително време за взимане на решение създава предпоставки за спекулации преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда. Според някои анализатори монетарният орган трябва да защити ръста в региона, като намали допълнително основния си лихвен процент. Подобен сценарий ще засили допълнително еврото и ще забави възходящото рали на американския долар.

Австралийската  централна банка намали тази сутрин основната лихва в страната с 0,25% до 3,5%. Пазарните очаквания варираха от запазване на лихвения процент до понижаване с цели 50 базисни пункта.

Докато много държави, като Япония и САЩ например, разполагат със силно ограничени монетарни лостове за стимулиране на икономиката, банката на Австралия все още е в удобна позиция за това. Редуцирането на лихвения процент вероятно ще помогне на местната икономика да устои на глобалното забавяне и ще подкрепи австралийския долар, който се потопи в края на миналата седмица до 8-месечно дъно (0,9581) спрямо щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2401; Връх – 1,2508; Дъно – 1,2385; Затваряне  – 1,2498

Въпреки че тази сутрин двойката проби за кратко горната граница на многоседмичния низходящ канал, в последствие успя да се върне отново под нея.

Прогнозата ни за запазване на движението в тази рамка все още остава валидна. Според този сценарий доларът вече има добри шансове за връщане на дългосрочното си предимство и тест на двугодишното дъно от този петък.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9672; Връх – 0,9746; Дъно – 0,9627; Затваряне – 0,9726

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 06.09.22 г.
fallback