fallback

Еврото се съвзема след пропадането от миналата седмица

Лошите данни за пазара на труда в САЩ доведоха до изтегляне на пазарните участници от долара

11:56 | 04.06.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото ограничи свободното си падане и днес успя да се стабилизира в основните си кръстосани курсове. Двойката EUR/USD се върна отново над границата от 1,24.

Единната валута намери подкрепа въпреки нестихващите опасения по отношение на най-рисковите страни-членки на еврозоната. Моментният интерес към еврото се дължи в голяма степен на изтеглянето на пазарните участници от щатския долар и по-скоро на липсата на алтернативна валута след поредната доза разочароващи новини за състоянието на трудовия пазар в САЩ.

Петъчните новини за заетостта зад океана се разминаха за пореден път с предварителните прогнози. През месец май щатската икономика е успяла да добави едва 69 000 работни места при очаквани 150 000. В същото време общата безработица се е увеличила отново до 8,2%.

Данните потвърдиха страховете, че пазарът  на труда в САЩ се влошава и  същевременно с това станаха повод за нови спекулации, свързани с бъдещата монетарна политика на Федералния резерв. Най-вероятно Фед ще пристъпи към нов етап на програмата за закупуване на активи в опит да облекчи възстановяването на страната. Това означава, че печатането на пари ще продължи, а доминиращата роля на долара ще е сериозно застрашена.

Повече  яснота ще има в четвъртък, когато председателят на Фед Бен Бернанке ще даде изявление. До тогава еврото има добри шансове за корекция заради очакваните допълнителни разпродажби на долари.

За сега обаче пазарът не показва, че има  особена причина за активни покупки  на евро. Според регулатора на търговията с фючърси в САЩ залозите срещу  единната валута са се увеличили през миналата седмица до рекордните 195 361 контракта.

Междувременно от централната банка на Япония съобщиха, че наблюдават внимателно ефектите, които поскъпващата йена би имала върху икономиката на страната. В петък йената записа ново многомесечно дъно спрямо долара при 77,65, което увеличи вероятността от нова контролирана намеса на монетарния орган.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2365; Връх – 1,2455; Дъно – 1,2287; Затваряне  – 1,2431

Двойката  запазва движението си в рамките  на низходящия канал, който започна да се формира от началото на миналия месец.

В петък EUR/USD достигна неговата долна граница, което създаде предпоставка за корекция в полза на единната валута.  В този контекст можем да очакваме връщане на основния низходящ тренд след тест на нивата около 1,2500.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9733; Връх – 0,9733; Дъно – 0,9581; Затваряне – 0,9694

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 04.06.12 г.
fallback