fallback

Еврото се отдалечи от почти двугодишното дъно

Умерен оптимизъм върна част от риск апетита на инвеститорите

11:55 | 28.05.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото успя да възстанови част от натрупаните  загуби през предходната седмица  и се отдалечи от почти двугодишното дъно, достигнато в края на миналата седмица. В подкрепа на единната валута бе появилата се информация около проведените социологически проучвания за предстоящите избори в Гърция.

Според данните подкрепата към партиите, които застават твърдо зад политиката на Европейския съюз и бюджетните ограничения, силно се е увеличила през последните дни, което повиши оптимизма на инвеститорите около бъдещето на еврозоната и южната ни съседка в частност.

Статистиката от проведените проучвания показва, че дясно центристка партия "Нова демокрация", която подкрепя плана, договорен между Гърция и нейните кредитори, заема първото място в предварителните запитвания. Според социолозите, партията има преднина от около 5.7% пред лявата партия „Сириза“, която се обяви твърдо против бюджетните ограничения и икономии.

Така пазарните участници останаха оптимисти за предстоящите избори на 17 юни. Въпреки че до тогава има доста време, трейдърите очакват южната ни съседка да избегне най-лошия сценарии и да остане в еврозоната.

Новината повиши силно търсенето на единната валута, която малко преди началото на европейската сесия бе отчела ръст от около 0,8% спрямо щатския долар, до около 1,2612. По този начин, еврото се отдалечи от най-ниската си стойност от юли 2010 г., достигната по време на търговията в петък.

Анализатори обаче  се опасяват, че корекцията на еврото няма да продължи дълго. Настроенията на пазарните  участници остават твърдо песимистични по отношение на еврото, особено  след икономиката на еврозоната не отчита растеж.

Същевременно доходността на испанските 10-годишни облигации остава висока, което допълнително оказва натиск върху единната валута. Настроенията се помрачиха дори още, след като през изминалата седмица една от най-големите банки в Испания, Bankia, поиска помощ от правителството на стойност 19 млрд. евро.

Щатският долар  пък загуби в почти всичките си кръстосани курсове, след като апетитът на инвеститорите  към по-рисковите активи се увеличи по време на азиатската сесия. Днес обаче американските финансови пазари ще останат затворени заради празничен ден в САЩ.

Инвеститорите ще останат фокусирани към следващите дни от седмицата, когато ще бъдат обявени данни за американската икономика като потребителско доверие, брутен вътрешен продъкут, а в петък - и заетостта извън селскостопанския сектор.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2531; Връх – 1,26801; Дъно – 1,2495; Затваряне – 1,2515

Двойката EUR/USD направи неуспешен опит да пробие психологическата подкрепа от 1,25. Около това ниво бяха активирани поръчки за покупки, като по този начин еврото ограничи свободното си падане и се оттласна нагоре.

Въпреки това низходящият тренд остава валиден и краткосрочната корекция предполага заемането на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9761; Връх – 0,9798; Дъно – 0,9725; Затваряне – 0,9756

След  като достигна шестмесечно дъно през изминалата седмица, австралийският долар прави опит да коригира част от загубите. Сериозна съпротива пред AUD/USD се намира около 0,9895, където е разположена и проекцията на 14-дневната пълзяща средна.

Запазване на низходящия тренд обаче е по-вероятният сценарии, като преди това двойката трябва да пробие новосформираното дъно при 0,9665, последвано от 0,96, което е най-ниската стойност за 2011 г.

USD/JPY

Отваряне  – 79,58; Връх – 79,81; Дъно – 79,49; Затваряне – 79,66

Неуверената корекция на щатския долар от миналата седмица активира отварянето на нови къси позиции, което поднови главния  низходящ тренд на двойката USD/JPY.

През следващите дни можем да очакваме тест и на подкрепата при 79,00

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 19.08.22 г.
fallback