fallback

Еврото опитва да се оттласне от последното многомесечно дъно

Предпоставките за нов ръст пред долара обаче са налице

12:13 | 17.05.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Прибирането на част от краткосрочните доларови печалби от последните дни даде възможност на еврото да потърси ръстове в четвъртък. Единната валута се отдръпна от рекордното четиримесечното дъно, което записа вчера и се отправи нагоре въпреки нестихващите страхове на инвеститорите по отношение на стабилността на еврозоната и продължаващия политически хаос в Гърция.

Тази  сутрин еврото поскъпна с 0,2% в най-търгувания си кръстосан курс. Двойката EUR/USD се стабилизира в стойностите над 1,2700 и остана на дистанция от дъното при 1,2680.

В резултат на агресивното възходящо рали на американския долар от началото на месеца еврото изтри цели 3,7% от стойността си и се доближи до януарските минимуми, където са разположени най-ниските цени за годината. Авансът, който единната валута взе през последните няколко часа, всъщност е доста крехък и вероятността да бъде стопен е твърде висока.

Натискът върху Гърция продължава да се засилва след поредните новини за нестабилност на банковата система в страната. Късно снощи стана ясно, че Европейската централна банка е спряла помощта си за четири гръцки банки. Първоначалната реакция на пазара бе силно негативна, тъй като новината провокира нови слухове за излизане на Атина от еврозоната.

На 17 май  гърците ще гласуват на нови парламентарни  избори след провала на политическите  лидери да съставят коалиционно правителство и догава няма да е ясно дали страната ще спази поетите към международните кредитори ангажименти и дали ще продължи по пътя на строгите бюджетни икономии. Затова в следващите седмици пресата върху еврото ще се увеличава, тъй като пазарът ще отразява в цената всички възможни сценарии. Най-вероятният от тях е връщането на Гърция към драхмата.

В същото време предпоставките за нови ръстове  пред долара са налице. Пазарните участници бягат от рисковите инвестиции и търсят спасение за свободните си капитали.

До скоро предпочитаните валути „убежища“ като йената и швейцарския франк вече не са интересни заради рестриктивните политики, които местните централни банки водят през последните месеци. Дори златото страда от липса на доверие заради прогнозите, че цената на благородния метал е твърде надценена в момента.

Единствената заплаха за стабилността на щатската валута остава бъдещата политика на Федералния резерв. Все още не е ясно дали централната банка на САЩ ще обяви нови мерки за насърчаване на икономиката. Ако това се случи, предлагането на долари ще нарасне значително заради необходимостта от нови пари за финансиране на допълнителните покупки на активи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2728; Връх – 1,2758; Дъно – 1,2680; Затваряне – 1,2714

Тренд линията, построена по върховете  от началото на годината, запазва валидността на дългосрочния доларов тренд и засилва вероятността от нови пропадания на еврото. Доларът търси агресивно все по-ниски дъна и това бе причината за преодоляването на редица технически подкрепи през последните часове.

Най-сериозната пречка пред долара е нивото при 1,2680, където бе формирано вчерашното дъно. За момента то работи в подкрепа на еврото и увеличава вероятността от корекции. Еврото ще срещне сериозни затруднения при опит за връщане на възходящата посока, тъй като пазарните участници ще използват всеки ръст за включване с нови позиции по посока на основния тренд.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9935; Връх – 0,9967; Дъно – 0,9869; Затваряне – 0,9913

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 19.08.22 г.
fallback