fallback

Защо златото вече не е убежище за инвеститорите

Паричните потоци се насочват към „убежището“ на щатския долар и избягват суровините, включително златото

18:42 | 15.05.12 г. 32

Снимка: Ройтерс

След като претърпя загуби през 5 от последните 6 сесии, златото се раздели с печалбите си за 2012 г, пише CNBC.

На фона на финансовите сътресения в еврозоната и глобалната икономика като цяло анализаторите се питат какво понижава цената на благородния метал?

Нуриел Рубини, съосновател на Roubini Economics, коментира в Twitter: „Златото поевтиня до 1562 долара. Златните буболечки се крият дълбоко в златните си пещери и се питат защо златото не поскъпва въпреки рязкото повишаване на анти-рисковите настроения.“

Когато финансовата система е в стрес, паричните потоци се насочват към „убежища“, които според някои инвеститори включват и златото. Реалността обаче е различна – паричните потоци се насочват към „убежището“ на щатския долар и избягват суровините, включително златото.

Инвеститорите са фокусирани върху две основни теми - влошаващата се икономическа ситуация в еврозоната фиаското в  JPMorgan Chase.

Какво ще стане ако еврозоната се разпадне и дали други банки са пробвали стратегии като тази, довела до загубите в JPMorgan?

Трейдърите не чакат да научат отговорите – през последните две седмици S&P 500 е изгубил  над 4%, а златото с над 6%.

„Този път хората не търсят злато, защото цената му не успя да преодолее границата от 1700 долара за тройунция“, коментира Кевин Грейди, терйдър на злато в Phoenix Futures & Options, намеквайки, че засега интересът на инвеститорите може да е достигнали своя пик.

Според Грейди новото ниво на съпротива е 1523 долара за тройунция. Той обаче следи отблизо два основни фактора – търсенето в Китай и политиката на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке. Грейди посочва, че евентуален намек за нов кръг вливане на ликвидност може да задържи лихвените проценти и да подкрепи златото. Тогава цената на златото може рязко да се повиши.

„Въпреки че според нашия основен сценарий Гърция ще остане в еврозоната, силата на щатския долара спъва златото, което има поведение на рисков актив. За сметка на златото печелят щатските ДЦК“, коментира Суки Купър, анализатор на Barclays.

„Силното физическо търсене на злато на пазари като Китай и Индия, което наблюдавахме през миналата година, сега е разколебано“, допълват те.

Неотдавна Barclays понижи прогнозата си за средната цена на златото за календарната 2012 г. до 1716 долара и 1665 долара за втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback