fallback

FT: Еврото вързано с валутен борд към долара?

Колкото и да е невероятен, слухът е показателен за заплахата надвиснала над Стария континент

14:47 | 12.05.12 г. 28

Ситуацията в еврозоната е толкова песимистична, че поражда най-невероятни слухове.

Според последния, който се разпространява сред европейските хедж фонд мениджъри, еврото ще бъде вързано за долара при почти изравнен курс след драматична девалвация от сегашните почти 1,30 долара за евро, пише Financial Times.

Подобен план би включвал напечатването на стотици милиарди евро.

Колкото и да е невероятен, слухът е показателен за заплахата надвиснала над Стария континент. Европа се опитва да оцелее в свят на анемичен растеж, където всички разчитат на износа.

Евтината валута, която изкуствено подкрепя конкурентоспособността, представлява по-адекватно решение от бюджетните икономии.

Еврото остава сравнително силно поради редица причини. Въпреки вътрешното напрежение европейците не изтеглят капиталите си от еврозоната, а просто ги пренасочват към по-сигурни убежища в региона. При това европейските банки продължават да продават доларови активи и да връщат приходите у дома.

От своя страна централните банки все още държат еврото като спомагателна валута за резерв.

В същото време американците и китайците предпочитат еврото да остане силно, тъй като износът им се конкурира с европейския.

По-евтиното евро ще увеличи и натиска върху Федералния резерв (Фед) да предприеме нов кръг вливане на ликвидност, за да задържи долара сравнително слаб.

Колапсът на еврото ще е особено лоша новина за Китай, тъй като 18% от китайския износ е предназначен за Европа. През април китайският износ за еврозоната се е понижил с 2,4% на годишна база.

Част от този износ идва от германски производители в Китай. При по-слабо евро германските компании ще предпочетат да използват производствените си мощности в Германия пред тези в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
fallback