fallback

Еврото продължава да губи заради страховете, че Гърция ще напусне еврозоната

Инвеститорите се изтеглят от чувствителните на риск валути, подкрепяйки "убежищата" американски долар и японска йена

13:29 | 11.05.12 г. 4

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  падна до ново рекордно дъно днес заради продължаващата политическа криза  в Гърция и липсата на воля за сформиране на коалиционно правителство, което да продължи курса на строги ограничения и бюджетни икономии. Рисковете от задълбочаване на дълговата криза в региона стават все по-големи и това засилва прогнозите, че еврозоната няма да може да запази сегашната си цялост.

Единната  европейска валута остава категорично  под психологическата бариера от 1,30 спрямо долара. Тази сутрин най-търгуваната  валутна двойка записа нов тримесечен минимум при 1,2905 след понижение от 0,1% от началото на деня.

Силното безпокойство на инвеститорите по отношение  на икономическата и политическата  стабилност в Европа изтласкаха еврото под нивата, на които се търгуваше  спрямо щатския долар в края на месец февруари. Пазарът показва, че в този момент Гърция е много по-близо до фалит, отколкото през февруари, когато все още не беше ясно дали най-задлъжнялата държава-членка ще поеме ангажимент за мащабни икономически ограничения срещу предлаганата от ЕС и МВФ финансова помощ.

Въпросът, който засяга пряко бъдещето на еврото, е не толкова вероятността от фалит на Гърция, колкото дали еврозоната ще успее да запази целостта си. Германия изглежда вече изчерпа търпението си и по-рано през седмицата заяви, че траншовете към страната по договорените спасителни пакети ще бъдат напълно спрени, ако новото правителство не продължи по пътя на започнатите реформи.

Еврото  попадна под напрежение още в  началото на седмицата, след като двете  до скоро най-силни партии в Гърция останаха без мнозинство и без  шансове за сформиране на стабилно прореформаторско правителство. Широкото неодобрение на провежданите строги икономии разпръсна вота на избирателите и освободи място за нов тип политически лидери в страната, което на практика вкара антикризисния план на Европа в задънена улица.

Нестабилността  на еврото изтегли инвеститорите от британската лира, австралийския долар и останалите чувствителни на риск валути. Щатският долар и японската йена продължават да трупат аванс в основните си кръстосани курсове, след като инвеститорите потърсиха убежище за свободните си капитали.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2928; Връх – 1,2978; Дъно – 1,2923; Затваряне – 1,2935

От началото на годината двойката оформи низходящ тренд след поредица от по-ниски върхове. Настоящият момент дава добра възможност за щатската валута да потвърди тази дългосрочна посока.

Ключовата техническа подкрепа при 1,3000 беше пробита категорично в средата на седмицата и затова вероятността от нови понижения при EUR/USD остава висока.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0049; Връх – 1,0142; Дъно – 1,0033; Затваряне – 1,0080

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 11.09.22 г.
fallback