fallback

Еврото не успя да задържи преднината и отново пое надолу

Несигурността в Европа може да накара участниците на валутния пазар да се насочат към спасителни убежища като американския долар и японската йена

11:21 | 09.05.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силното безпокойство на пазарните участници по отношение  на икономическата и политическата  стабилност в Европа продължават да тласкат единната европейска валута все по-надолу. Днес двойката EUR/USD отново доближи рекордното тримесечно дъно от началото на тази седмица при 1,2955.

Опитите на еврото за корекция на последните загуби се оказаха  безуспешни заради страхове, че Европа е на път да направи рязък политически завой и да отхвърли антикризисните механизми, които все още са гарант за бъдещето на региона. Двете водещи прореформаторски партии в Гърция не успяха да спечелят мнозинство в местния парламент на изборите в неделя, което постави редица въпроси върху способността на страната да избегне фалит.

Президентските  избори във Франция също показаха, че избирателите не са доволни от досегашното  управление и не одобряват текущите бюджетни съкращения и непопулярни мерки. Социалистът Франсоа Оланд спечели президентския вот и сега ще трябва или да се съобрази с недоволството на масите, или да продължи политиката на строги ограничения. Оланд намекна, че по-скоро би търсил изход от кризата чрез растеж, а не чрез бюджетни икономии и по този начин вече влезе в непряк конфликт с немския канцлер Ангела Меркел.

Бъдещето на еврото и еврозоната остава неясно, което  означава, че пазарните участници  най-вероятно ще се насочат към валутите убежища като американския долар и японската йена в опит да спасят свободните си капитали. Доларът вече успя да събере подкрепа въпреки готовността на Федералния резерв да разшири програмата си за закупуване на активи и да продължи с печатането на пари.

Освен еврото, през последните часове и останалите валути с изразен рисков профил поевтиняха спрямо американската валута. Австралийският долар се потопи до нов рекорден минимум. Дъното при 1,0052 от тази сутрин е най-ниското ниво за „австралиеца“ от началото на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3049; Връх – 1,3064; Дъно – 1,2981; Затваряне – 1,3005

Двойката  преминава вече за трета поредна  сесия под ключовата бариера при 1,3000, но все още не може да затвори дневния бар под нея. Ако това се случи, еврото вероятно ще загуби за дълго време подкрепата на пазарните участници, а доларът ще се прицели в нивата при 1,28-1,29.

От началото на годината двойката оформи низходящ тренд след поредица от по-ниски дъна. Настоящият момент дава добра възможност за щатската валута да потвърди тази дългосрочна прогноза. Вероятността от нови понижения при EUR/USD остава висока.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0196; Връх – 1,0217; Дъно – 1,0087; Затваряне – 1,0120

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 26.08.22 г.
fallback