fallback

Доларът взе солидна преднина преди данните за щатската зетост

Заседанието на ЕЦБ и аукционът на испански държавни облигации може да увеличат риска от допълнително обезценяване на еврото

11:39 | 03.05.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  загуби подкрепата на пазарните участници  в сряда и само за ден изтри над 1% от стойността си спрямо американския долар. Поредицата от разочароващи новини от Европа засилиха динамиката на валутния пазар и помогнаха на зелените пари да коригират априлските си спадове. Най-напред индексът на бизнес активността за еврозоната се сви неочаквано, а след това безработицата отчете покачване до 10,90%, връщайки се на пиковите си стойности за последните 15 години.

Рязкото пропадане на еврото измести фокуса върху днешното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ). На редовната си среща монетарният орган ще гласува нивото на основния лихвен процент, като според предварителните очаквания няма да има промяна.

След последните негативни новини обаче централната банка попада под натиск заради острата необходимост от допълнителни гаранции за слабите страни-членки на еврозоната и нуждата от стабилизиране на европейската валута.

Междувременно Испания ще опита да пласира три-  и петгодишни държавни облигации  в първия аукцион на ценни книжа  след решението на кредитната агенция Standard & Poor’s да понижи рейтинга на страната с две стъпки до BBB+.

Заседанието на ЕЦБ и аукционът на испански облигации  вероятно ще увеличат риска от допълнителни понижения пред еврото. По-важното  в този случай е, че пазарът ще покаже по какъв начин е позициониран в момента и дали текущата несигурност ще накара инвеститорите да потърсят убежище в американския долар и останалите нискорискови валути.

Ситуацията в момента изглежда до голяма степен патова предвид утрешните данни за заетостта в САЩ. Ако публикуваните стойности отново се разминат с очакванията, както стана през март, вероятно Федералният резерв ще разшири програмата си за закупуване на активи.

Това означава ново печатане на пари и нови проблеми за долара, така че поне за сега не може да се каже коя от двете водещи валути има по-добри шансове за поскъпване в средносрочен план.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3236; Връх – 1,3240; Дъно – 1,3121; Затваряне – 1,3157

Вчерашната  ни прогноза за по-дълбока корекция в полза на долара се потвърди. В рамките на деня двойката загуби над 1 цент от стойността си и се отдалечи на сериозно разстояние от ключовите съпротиви, концентрирани в нивата около 1,3250, които следим през последните седмици.

Еврото  има добри шансове за корекция, тъй като след спада цената се задържа  на нивото на възходящата тренд линията, построена по априлските дъна. Според този сценарий вчерашното дъно при 1,3122 ще е основният ориентир за посоката при двойката. Евентуален пробив на тази подкрепа ще насочи вниманието отново към критичната бариера при 1,30, под която щатският долар не може да се върне от началото на годината.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0333; Връх – 1,0354; Дъно – 1,0283; Затваряне – 1,0331

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 19.08.22 г.
fallback