fallback

Данните за заетостта спряха долара и преместиха фокуса върху йената

Очакваната по-ниска ликвидност днес заради затворените пазари в Европа, Австралия и Нова Зеландия изостря чувствителността на валутния пазар

12:04 | 09.04.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силното възходящо  движение, с което доларът стартира през изминалата седмица, бе спряно в петък от данните за мартенската заетост в САЩ. Американската валута попадна под масиран натиск, след като първоначалните прогнози се разминаха значително с публикуваните резултати.

Икономистите очакваха, че щатската икономика ще добави за четвърти пореден месец над 200 000 нови работни места в секторите без селското стопанство. Вместо това заетостта за миналия месец се покачи с едва 120 000. Подобрение имаше в стойностите на общата безработица за месец март, която се сви с 0, процентен пункт до 8,2%, но това така и не успя да подобри перспективата пред долара.

Доминиращата роля на „зелените пари“ от миналата седмица започна постепенно да отслабва, а разнопосочните движения се прехвърлиха  и в новата седмица. Това даде повод  на пазарните участници да приберат краткосрочните доларови печалби и да се насочат към японската йена, която е традиционно атрактивна при липса на пазарен оптимизъм и разочароващи икономически новини заради качеството си на нискорискова валута.

Йената все още продължава да трупа печалби в основните си кросове, като спрямо долара се изкачи днес до едномесечен връх, следвайки посоката към нивата около 81,00.

Последните статистически  данни от щатския регулатор на фючърсната търговия показаха, че големите спекуланти и хедж фондове са намалили залозите си срещу йената. На 3-ти април нетното съотношение между късите и дългите позиции в двойката USD/JPY е било в размер на 65 108 контракта в полза на долара. Само седмица по-рано доларът водеше с 67 622 контракта, което бе най-големият залог срещу йената от месец юли на 2007 г.

Сред вероятните рискове за стабилността на йената е предстоящата двудневна среща на централната банка на Япония, която ще приключи в четвъртък. На нея трябва да стане ясно дали монетарният орган ще продължи настоящата си рестриктивна политика по отношение на местната валута. Изненадващото решение на банката за допълнително стимулиране на японската икономика през февруари бе причината за масовото отдръпване от йената.

Еврото остава под  напрежение заради последното по-слабо  търсене на испански облигации. Миналата седмица инвеститорите поискаха по-висока лихва за вложенията си в испански държавен дълг и така отново поставиха акцента върху нерешените проблеми с широките бюджетни дефицити в Европа.

Очакваната по-ниска ликвидност днес изостря чувствителността на валутния пазар и същевременно покачва рисковете от формиране на силни еднопосочни движения. Финансовите пазари в Австралия, Нова Зеландия и по-голямата част на Европа ще останат затворени заради официалния почивен ден след Великден в католическия свят.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3141; Връх – 1,3163; Дъно – 1,3034; Затваряне – 1,3064

Нивата  около 1,3030, в които еврото вече втори  път среща чувствителна подкрепа, ще са ориентир за стабилността и доверието в американския долар. Евентуален пробив ще отведе кръстосания курс към тест на психологическата бариера при 1,3000.

Там е разположено и най-ниското мартенско дъно, но в контекста на многомесечния низходящ тренд вероятността от пробив на този минимум е голяма. Прогнозата ни продължава да дава предимство на американската валута.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5888; Връх – 1,5907; Дъно – 1,5803; Затваряне – 1,5826

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
fallback