fallback

П. Леониду: На валутния пазар победите се оказват краткотрайни

Днес Италия може и да изпрати еврото, но утре инвеститорите може да се фокусират върху Испания и да избягат от единната валута

14:48 | 29.03.12 г.

Питър Леониду, Снимка: Alpari FS

Автор: Питър Леониду, Alpari FS

Събитията на световните финансови пазари през последната седмица предизвикаха леки обърквания кои от държавите всъщност са на път да излязат от кризата и кои са на ръба на рецесията.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦ) Марио Драги изглежда мисли, че най-лошото за еврозоната е свършило и че тя се представя по-добре от САЩ. Ако обаче попитате председателя на Федералния резерв (ФЕД) Бен Бернанке, той ще отговори, че Щатите са няколко обиколки по-напред във възстановяването.

В такъв конфликт на мнения единственият верен извод е, че ЕС, САЩ и Азия са на път да излязат от кризата, но срещат различни и специфични трудности по пътя си. И когато единият има трудности, другият прогресира.

Еврото се покачва за трета седмица спрямо долара, а Европа е много близо до договаряне на комбиниран спасителен пакет от приблизително 700 милиарда евро на срещата в Копенхаген този петък (30 март). Това ще е идеалният начин да приключи месеца и да увери пазарите, че има достатъчно голям буфер в случай, че Португалия, Италия и Испания продължат да имат проблеми.

Така ще се увеличи доверието в еврото, но прогнозите са, че тази валута е далеч от покачване, най-вече заради продължаващите страхове от криза в еврозоната. По всичко изглежда, че когато една криза заспи, друга се събужда.

През миналата седмица например индустриалната активност в Германия и Франция изпита доста неочаквани сътресения. Фактор, който оказа благотворно влияние на еврото, са неприятните новини с източник отвъд Атлантика. Миналия петък данните от пазара на недвижими имоти в САЩ бяха по-лоши от очакваните статистики, като търговското министерство обяви, че продажбите на еднофамилни жилища са намалели с 1,6% през февруари.

Пазарът на недвижимости спъва възстановяването на щатската икономика. Да, показателите за безработица се подобряват, но не достатъчно. Бернанке изглежда го е осъзнал, защото в понеделник той сподели, че безработицата може да бъде разрешена много по-бързо с лесни монетарни мерки и по този начин подхрани страховете, че новото вливане на ликвидност е зад ъгъла.

Само двадесет минути след неговото изказване доларът потъна рязко и изстреля еврото до нива от 1,3368 - най-високото от началото на месеца. Вторник беше следващият златен ден за еврото след успеха на италианското правителство да пласира книжа за 2,817 милиарда евро.

Еврото скочи отново до 1.3385 срещу долара, като отбеляза нов месечен връх.

След доклада за недвижимостите в САЩ в петък йената беше другата валута, която се покачи, достигайки 82,25 йени за долар, което е най-високо й ниво от последната седмица на 2011 година насам.

От понеделник насам обаче йената пое по пътя надолу, като щатският долар се търгуваше на нива 82.72 йени, а еврото - за 109.74 йени.

Вторник се доказа като още по-суров ден за йената, като тогава изтекоха слухове за още интервенции на пазара от централната банка на страната и това хвърли валутата надолу по спиралата. Всички насочиха вниманието си към йената, което даде глътка въздух на долара, който отбеляза нива от 83,13 йени.

Изкупуването на активи от централната банка (Quantitative easing) ерозира стойността на валутата. Японската валута е най-яркият пример за това, бидейки отслабвана почти безконтролно от февруари насам, когато японската централна банка обяви интервенциите си.

Щатският долар е следващата валута, застрашена от подобна съдба, като тя е търпяла последствията от подобна политика и преди. В случая на Япония слуховете изтекоха в критичен момент, когато йената се надяваше да спечели от намаляването на чуждите капиталови инвестиции.

Може да се каже, че в момента инвеститорите са предпазливи спрямо всички валути. Нищо не е сигурно и никоя валута не може да се нарече „сигурен пристан”. Победите винаги се оказват краткотрайни и прогнозите имат навика да не се сбъдват след като неочакваните новини станаха много обичаен феномен.

Днес Италия може и да изпрати еврото нагоре спрямо долара, но утре инвеститорите може да се фокусират върху Испания и да изберат да купуват по-рисковия долар вместо евро.

Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 29.03.12 г.
fallback