fallback

Йената отчете ръст във всички 16 основни кръстосани курса

Валутните пазари насочват вниманието си върху срещата на Еврогрупата

11:40 | 29.03.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото не успя да вземе сериозен превес спрямо долара по време на вчерашната търговия. Инвеститорите предпочетоха да изчакат утрешната среща на финансовите министри на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) в Копенхаген, на която ще се вземе така чаканото решение по отношение на постоянния спасителен фонд за региона. По последни данни европейските правителства се готвят да увеличат размера на бъдещия Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) до 940 млрд. евро, с което се цели още по-голяма сигурност в региона.

Оптимизмът на инвеститорите бе подкрепен и от спекулациите, че Германия ще се включи в преговорите за обединяването на временния Европейски инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) с постоянния ЕМС. Германското правителство беше крайно против такова решение, но в края на февруари Бундестагът даде сигнал, че може би ще промени решението си. На 26 март канцлерът Ангела Меркел дори заяви, че страната ѝ вероятно ще подкрепи прехвърлянето на средства от ЕИФС в ЕМС.

Днес пазарните  участници ще следят отново най-силната  икономика в еврозоната. Малко  по-късно през деня ще бъде отчетена безработицата в Германия. Анализаторите очакват нивото на безработицата в страната да остане на най-ниските си нива за последните 20 години. Така единната валута по всяка вероятност ще запише първото си тримесечие на ръст спрямо щатския долар от месец юни 2011 г. насам.

Японската йена продължи със силното си представяне и отчете нов ръст спрямо всичките си 16 основни конкуренти. Спадът на азиатските борси отново насочи инвеститорите към по-ниско рисковите инструменти, каквато е японската йена.

Пазарни анализатори коментират, че макар и по-малко в сравнение с предходните дни, отново се наблюдават силни разпродажби на двойката USD/JPY от страна на местни износители, които се готвят за приключването на фискалната година на 31 март. Според специалистите това може да означава, че възходящият импулс на йената е към своя край, с което да приключи и корекцията на двойката.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3312; Връх – 1,3372; Дъно – 1,3276; Затваряне – 1,3316

Поредният опит за тест на съпротивата при 1,3386 отново завърши с неуспех. Отново бяха задействани поръчки за разпродажба на двойката, което доведе до спад под ключовото ниво от 1,32.

Така еврото не съумява да затвърди временното си предимство и поради тази причина по-дългосрочният сценарий в полза на долара остава валиден.

AUD/USD

Отваряне – 1,0459; Връх – 1,0465; Дъно – 1,0355; Затваряне – 1,0388

Преминаването и  през 200- дневната периодна пълзяща средна по всяка вероятност би задълбочило  корекцията на двойката.

Ако щатския долар успее да задържи спечеленото под 1,04, можем да очакваме тест на подкрепата, разположена на 1,0220, а след нея и движение към дъното от януари на 1,0145.

USD/JPY

Отваряне – 82,81; Връх – 83,37; Дъно – 82,63; Затваряне – 83,164

За момента нивото от 82,30 задържа по-големи корекции, но при евентуален пробив, двойката ще тества границата от 82,00.

Последните тестове на тези нива обаче са безуспешни, което говори за отслабване на възходящия импулс на йената и по-добра перспектива за „зелените пари“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
fallback