fallback

Йената спря свободното си падане и опитва да задържи спечеленото

Данните за бизнес активността в еврозоната и доходността по испанските облигации подкопаха доверието в еврото

11:26 | 23.03.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Свиването на промишленото производство в Китай  за пети пореден месец и разочароващите стойности за производствената активност в Германия от вчера дадоха предимство на японската йена за сметка на рисковите валути. Двойката USD/JPY се понижи с 1,3% до дъно при 82,31 в четвъртък, а в същото време EUR/JPY загуби близо 1,5% от стойността си и приключи деня на цена от 108,93.

Интересът към японската валута, която бе подложена на масови разпродажби  през последните седмици, се дължеше също и на добрите данни за търговския баланс на Япония. Положителното търговско салдо от 32,9 млрд. йени намали риска от нова интервенция на централната банка на страната и в същото време подкрепи спекулациите, че монетарният орган ще смекчи текущата си рестриктивна политика по отношение на местната валута.

Междувременно данните от производствения сектор на Германия подкопаха доверието в еврото, което забави възходящата си инерция и сложи край на поредицата от ръстове, които стартира още от края на миналата седмица. Пазарните участници очакваха стойностите на индекса на бизнес активността в най-силната икономика от еврозоната с повишено внимание, тъй като търсеха от тях потвърждение за това, дали да увеличат залозите си в полза на единната валута.

Вместо чаканата силна фундаментална подкрепа, данните заработиха срещу еврото. Бизнес активността се понижи до 48,1 пункта за март при прогнози за повишение до цели 51,1 пункта.

Атрактивността  на еврото попада и под натиска  на пазара на държавни ценни книжа  в Европа. Доходността по испанските облигации се върна отново над 5,5%, където бе за последно в началото на годината, заради страховете, че Мадрид няма да може да спази обещанието си към ЕС и да намали бюджетния си дефицит, който надвиши значително предварително зададените за 2011 г. стойности.

Докато  Европа и Азия се намират на прага  на ново икономическо забавяне, рисковете  за еврото и стоковите долари остават на преден план. Задълбочаването на тази тенденция ще работи в полза на щатския долар и японската йена заради качеството им на предпочитан актив в периоди на икономическо недоверие.

От тази гледна точка еврото изненадващо остава гъвкаво в основните си кръстосани курсове. Двойката EUR/USD се понижи по-рано вчера до дъно при 1,3132, след което еврото успя да ограничи загубите и дори да възстанови голяма част от тях до края на търговския ден, за да приключи с минимална загуба на ниво 1,3200.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3215; Връх – 1,3253; Дъно – 1,3132; Затваряне – 1,3199

Дългосрочната низходяща посока при двойката продължава да дава предимство на позициите в полза на долара въпреки моментната корекция на еврото.

През последните седмици се затвърждава впечатлението, че еврото намира подкрепа, колкото да формира корекция, но не и да задържи натрупаното предимство и да се противопостави по-категорично на долара. Затова дългосрочната цел пред двойката остават нивата при 1,28.

USD/JPY

Отваряне – 83,39; Връх – 83,46; Дъно – 82,31; Затваряне – 82,54

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
fallback