fallback

Еврото продължава да притиска долара и йената

Последните благоприятни макроикономически данни от САЩ и Европа вероятно връщат интереса към рисковите валути

11:13 | 21.03.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото отново се отправи нагоре тази сутрин и записа нов едноседмичен връх спрямо американския долар (1,3582), а пазарните участници увеличиха залозите си срещу йената. Японската валута се потопи до 5-месечно дъно по отношение на еврото (111,15) и до деветмесечен минимум спрямо британската лира (133,01).

Изглежда, че последните добри новини и от двете страни на Атлантическия океан успяват да върнат интереса към рисковите валути за сметка на нискодоходните като йената и долара. Разрешителните за строеж в САЩ се увеличиха до 717 хил. през февруари, изпреварвайки предварителните прогнози. Днес се очаква и подобрение в стойностите на продажбите на нови жилища.

Потвърждение  за засиления риск апетит имаме и от пазара на дългови инструменти. Лихвеният спред между двугодишните германски и щатски облигации се стеснява, което работи в полза на еврото. Текущият спред е в размер на около 5 базисни пункта, а само преди седмица бе достигнал 17 пункта.

Ако данните за състоянието на американската икономика се запазят силни, доходността по щатските ДЦК ще продължи да се покачва. Еврото е подкрепено и от предстоящите прогнозни данни за германския индекс на бизнес активността в производствения сектор, където се очаква подобрение за месец март.

В същото време трябва да се вземат предвид  и някои допълнителни фундаментални  фактори, които могат да се окажат сериозна пречка за възходящата посока на еврото. Устойчивостта на подкрепата, която единната валута намери още в края на миналата седмица, ще бъде тествана от дебатите за реформа на трудовия пазар в Италия, както и от продължаващите разнопосочни новини от Испания и Гърция.

Йената попада под масиран натиск заради данните за търговския баланс на Япония, които ще бъдат публикувани късно днес. Според предварителната прогноза износът ще регистрира спад от 6,5% за февруари.

Въпреки че очакваните стойности са по-ниски  от отчетеното през януари рекордно свиване от 9,3%, тенденцията пред износа на страната остава негативна. Това засилва съмненията, че централната банка на Япония ще продължи настоящата рестриктивна политика по отношение на йената в опит да гарантира ниската цена на изнасяните стоки и услуги. За пазарните участници това е удобен момент за нови разпродажби на японски йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3237; Връх – 1,3251; Дъно – 1,3171; Затваряне – 1,3223

Дългосрочната низходяща посока при двойката продължава да дава предимство на позициите в полза на долара въпреки моментната корекция на еврото.

През последните седмици се затвърждава впечатлението, че еврото намира подкрепа, колкото да формира корекция, но не и да задържи натрупаното предимство и да се противопостави по-категорично на долара.

GBP/USD

Отваряне – 1,5891; Връх – 1,5899; Дъно – 1,5829; Затваряне – 1,5860

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
fallback