fallback

Доларът ограничи последните загуби

Американската валута изглежда изчерпа възходящата инерция, набрана през миналата седмица

11:38 | 20.03.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази  сутрин американският долар се стабилизира  непосредствено до едноседмичното дъно, което записа вчера спрямо кошницата от 6-те световни валути. Доларовият индекс, измерващ курса на „зелените пари“ спрямо еврото, йената, паунда, канадския долар, шведската крона и швейцарския франк, се понижи до 79,35 в понеделник, а днес се възстанови минимално до 79,53.

Американската валута изглежда изчерпа възходящата инерция, която беше набрала през изминалата седмица, и даде възможност на останалите да потърсят реванш за натрупаните вече загуби.

Пазарът подкрепи еврото в понеделник, след като от Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадващо съобщиха, че са ограничили програмата си за закупуване на активи и не са участвали на европейския облигационен пазар през изминалата седмица. Новината бе приета като сигнал, че икономиката в Европа успява да се възстановява без помощта на ЕЦБ.

Пазарът на държавни ценни книжа в еврозоната показва известни признаци на стабилизиране през последните седмици въпреки все още високия риск от разрастване на дълговата криза в региона. Днес лихвеният диференциал между 10-годишните италиански и германски облигации се задържа на ниво от 248 базисни пункта, което е близо два пъти по-малко спрямо рекорда от 535 пункта от началото на януари.

На облигационния  пазар в САЩ лихвите отбелязаха показване. Текущото подобрение на американската  икономика и последната умерената прогноза на Федералния резерв по отношение на растежа до края на годината засилиха спекулациите, че Фед няма да приложи допълнителни монетарни стимули.

Доходността по 10-годишните американски облигации нарасна вчера до 2,392%, което е най-високата стойност от октомври насам. Предвид това щатският долар изглежда няма да допусне да остане под натиск и през следващите дни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3164; Връх – 1,3264; Дъно – 1,3141; Затваряне – 1,3237

Както във фундаментален, така и в технически план еврото остава под натиск, а дългосрочната низходяща посока при двойката дава предимство на позициите в полза на долара.

През последните седмици еврото остави впечатление, че може да събере подкрепа за поредна корекция, но не и за дългосрочно противопоставяне на долара. Затова всеки ръст при двойката дава възможност за откриване на нови къси позиции по посоката на тренда от по-изгодни нива.

GBP/USD

Отваряне – 1,5810; Връх – 1,5912; Дъно – 1,5810; Затваряне – 1,5891

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 20.03.12 г.
fallback