fallback

Доларът продължава да доминира спрямо еврото и йената

Обичайната обратна корелация в движението на долара спрямо пазара на акции в САЩ вече е нарушена

11:57 | 14.03.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна до рекорден 11-месечен  връх спрямо йената, а срещу еврото записа едномесечен максимум, разширявайки допълнително печалбите си след умерената прогноза на Федералния резерв по отношение на растежа на щатската икономика. Пазарните участници заложиха на американската валута за поредна сесия на фона на очакванията, че Фед ще ограничи печатането на долари, което ще намали тяхното обращение.

Йената  и еврото от своя страна не могат да намерят достатъчно подкрепа, за да обърнат текущото доларово рали. Новините от Европа и Азия нямат нужния заряд, за да обърната пазарната посока и да помогнат за по-дълбоки корекции срещу щатските пари.

Политиката  на Японската централна банка  за гарантиране на ниските експортни  цени на изнасяните стоки и услуги вече втори месец притиска плътно йената. В същата посока работят и последствията от опустошителното земетресение в страната отпреди година, както и увеличеното търсене на енергийни ресурси.

От началото на февруари до момента йената изтри над 9% от стойността си спрямо долара, а след вчерашната сесия двойката USD/JPY се настани в нивата над 83,00. Всеки опит на йената за възстановяване на част от загубеното през последните дни генерира нови покупки от по-изгодни нива в полза на щатския долар. Според анализатори на Barclays целта пред двойката в следващите три месеца ще бъде 88,00.

След  като Федералният резерв даде допълнителен комфорт на биковете, ценните книжа и водещите борсови индекси в САЩ също се отправиха нагоре. Резултатът от тези движения е, че обичайната обратна корелация между щатския долар и пазара на акции в страната вече е нарушена.

Инвеститорите традиционно продаваха долари, за да финансират покупките си на активи с по-висок рисков профил, като еврото и ценните книжа например. Сега обаче този модел изглежда обърнат.

Едно  от обясненията е, че програмата за дългосрочно рефинансиране на банковата система в Европа, която провежда Европейската централна банка, е обърнала динамиката при двойката EUR/USD. В този смисъл еврото иззема доскорошните функции на долара с потенциал да стане нова разплащателна валута.

Факт  е обаче, че подобни нарушения на обратната корелация между долара и американския фондов пазар не са рядкост. В исторически план сме имали и друг път случаи, при които обичайната закономерност е била нарушавана за кратко, след което пазарът отново е възстановявал предишните си зависимости.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3153; Връх – 1,3190; Дъно – 1,3051; Затваряне – 1,3082

Доларът разшири предимството си до нов едномесечен връх вчера и изглежда, че няма намерение да ограничава ръстовете до тук. Стабилността на долара през последните сесии е предпоставка за пазарните участници да потърсят нови залози срещу единната валута.

Дългосрочният доларов тренд остава валиден. Текущата цел е психологическата цена при 1,30.

GBP/USD

Отваряне – 1,5639; Връх – 1,5746; Дъно – 1,5619; Затваряне – 1,5703

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
fallback