fallback

Доскорошната подкрепа в полза на британската лира изглежда изчерпана

Европа все още не е сигурно място за инвеститорите, а това работи в полза на долара

10:52 | 13.03.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През  последните сесии британската лира остави впечатление, че не е в състояние  да задържи аванса, който по-рано натрупа спрямо американския долар. Силните данни за заетостта в САЩ от този петък помогнаха на щатската валута да набере скорост и само за два дни да обърне интереса на пазарните участници в своя полза.

През вчерашната сесия лирата потъна до шестседмично дъно при 1,5601 и засили съмненията, че вече е преминала в защитен режим по отношение на долара. Търсенето на долари се увеличи чувствително след последния доклад на Министерството на труда на САЩ, който показа, че местната икономика успява да запази положителната тенденция на пазара на труда.

За пореден месец разкритите нови работи места в секторите извън селското стопанство се оказаха над критичната граница от 200 000. Това  даде повод за спекулации, че текущите монетарни стимули, които Федералният резерв прилага, дават търсения резултат. Централната банка на САЩ вероятно няма да има нужда да разширява действащата програма за закупуване на активи, което означава, че печатането на долари ще намалее.

В същото време британската лира страда от липсата на силна фундаментална подкрепа. Икономическата обстановка в страната изглежда несигурна, след като данните за индустриалното производство на Великобритания от края на миналата седмица се разминаха с предварителните очаквания.

В добавка Английската централна банка заяви, че няма намерение да променя основния лихвен процент, тъй като местната икономика не расте с очакваните темпове. На срещата на членовете на монетарния орган през февруари стана ясно, че текущата програма за закупуване на активи на стойност 325 млрд. паунда вероятно ще бъде разширена.

Наред с текущите проблеми около Гърция, Португалия и Испания Европа все още не е сигурно място за инвеститорите, а това работи в полза на долара, който е предпочитан актив по време на икономическа нестабилност.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3105; Връх – 1,3157; Дъно – 1,3077; Затваряне – 1,3153

Доларът разшири предимството си до едномесечен  връх вчера, но еврото успя да ограничи спадовете си и дори да завърши  сесията на положителна територия.

Стабилността на долара през последните сесии е предпоставка за пазарните участници да потърсят нови залози срещу единната валута. Дългосрочният доларов тренд остава валиден.

GBP/USD

Отваряне – 1,5665; Връх – 1,5694; Дъно – 1,5601; Затваряне – 1,5639

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 18.08.22 г.
fallback