fallback

Очакваната финансова инжекция на ЕЦБ днес запази интереса към еврото

Златото изкачи нов тримесечен връх от 1 790 долара за тройунция

11:49 | 29.02.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

За трети пореден  ден двойката евро-долар остана под съпротивата на психологическата цена при 1,35. На няколко пъти доларът опита да се отдалечи от това ниво, но еврото успешно защити натрупания до момента аванс.

Изглежда, че към момента пазарните участници нямат по-сериозни мотиви в подкрепа на едната или другата валута, което всъщност е причината за липсата на посока.

Развръзка вероятно ще има още днес. Европейската централна  банка ще опита да подпомогне европейската финансова система с близо 500 милиарда евро в опит да увеличи ликвидността в региона и да помогне за по-бързото излизане от капана на дълговата криза.

Това е вторият подобен опит на ЕЦБ да гарантира финансовата стабилност в еврозоната. Преди Коледа банката пласира на пазара общо 489 милиарда евро. Именно това ниво ще бъде ориентир за успеха на днешния аукцион и сегашното доверие на инвеститорите.

Междувременно спот златото се изкачи до нов тримесечен връх при 1 790 долара за тройунция, а среброто добави цели 4% към стойността си и остана стабилно при нивата около 37,00 долара за тройунция. Причината за движенията при благородните метали е промяната на стойността на долара срещу останалите водещи валути.

Очакванията, че Европейската централна банка ще провокира търсенето на рискови активи след днешната финансова инжекция, помогнаха на петрола и медта да възстановят първоначалните загуби вчера.

Стоковите валути също останаха стабилни. Австралийският долар  добави нови 0,3% срещу американския долар и доближи половингодишния  връх при 1,0845, който записа в началото на този месец.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3396; Връх – 1,3470; Дъно – 1,3388; Затваряне – 1,3457

Пробивът на 89-дневната периодна средна от миналата седмица постави фокуса върху следващата поред периодна средна с фибоначи номер. 144-дневната периодна средна е последната точка, в която доларът може да защити дългосрочния си тренд.

Сценарият за поскъпване на щатската валута е подкрепен и от RSI анализа и обратната дивергенция, построена по върховете от месец октомври. Можем да търсим къси позиции в посока на доларовия тренд. Стоповете за ограничаване на загубите при неуспех на прогнозата могат да бъдат разположени около 1,35.

GBP/USD

Отваряне – 1,5821; Връх – 1,5906; Дъно – 1,5798; Затваряне – 1,5899

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 29.08.22 г.
fallback