fallback

Йената потъна до 9-месечно дъно спрямо долара

Вече месец японската йена не може да намери начин да лимитира силното възходящо рали на американския долар

12:43 | 27.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР Вече месец японската йена не може да намери начин да лимитира силното възходящо рали на американския долар. Днес японската валута разшири допълнително загубите и записа деветмесечно дъно в най-търгувания си крос.

Тази сутрин двойката USD/JPY проби съпротивата на ключовото 81.00, което задейства серия от нови покупки на долари и разпродажби на японски йени. В същото време еврото заздрави позициите си заради очакваната нова ликвидна инжекция от Европейската централна банка. През последните седмици японската йена попадна под масиран натиск от страна на централната банка на Япония. В началото бяха слуховете за нова контролирана намеса на монетарния орган.

До интервенция така и не се стигна, тъй като пазарът стана изключително предпазлив по отношение на японската валута. Йената продължи да се обезценява на фона данните за рекордното свиване на износа на страната. Допълнително, Токио реши да увеличи програмата си за закупуване на активи, а с това и очакванията, че предлагането на японски йени ще нарасне чувствително. Миналата година йената бе предпочитан актив от пазарните участници заради качеството й на валута убежище. Японските пари са спасение за свободните средства по време на криза, а тогава дълговите проблеми на еврозоната набираха скорост. Скъпата местна валута провокира финансовите органи на Япония да търсят варианти за нейното обезценяване. Поскъпването на йената изкуствени оскъпи експорта на страната, което увеличи търговския дефицит.

Японската централна банка заяви, че готви интервенция на валутните пазари, когато двойката USD/JPY доближи нивата около 76.00. От тогава до сега йената изгуби близо 7% от стойността си. Междувременно еврото защити натрупаната преднина спрямо долара от последните дни. Най-търгуваният валутен крос почти се изкачи до цена от 1.35. Малко под тази цена еврото формира върха си по време на петъчната сесия и все още остава под него. Еврото показва изненадваща еластичност през последните дни. Фундаменталният анализ е изцяло на страната на долара, но единната валута по никакъв начин не се съобразява с това.

Въпреки че Гърция получи втори заем, с който страната избегна фалит, все още липсва реално решение на дълговите проблеми на страните от еврозоната. Водещите икономики на валутния блок, като Италия, Испания и Португалия, са изложени все още на висок риск.

Това се потвърди и от водещите кредитни агенции, които последователно намалиха рейтингите на редица европейски държави. За проблеми в региона сигнализира и пазарът на дългови ценни книжа. Страните от еврозоната са принудени да продават държавни облигации срещу много по-висока изискуема норма от страната на инвеститорите, което допълнително оскъпява тяхното кредитиране и забавя възстановяването им от кризата. Европейската централна банка ще предложи тази седмица нелимитирано количество от евтини тригодишни европейски облигации в опит да увеличи ликвидността на европейските финансови пазари. Най-вероятно банката ще успее да набере близо 500 милиарда евро или малко над събраните средства от предишния аукцион, който бе проведен малко преди Коледа. ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР EUR/USD Отваряне – 1.3371; Връх – 1.3485; Дъно – 1.3356; Затваряне – 1.3450

Пробивът на 89-периодната средна от миналата седмица постави фокуса върху следващата поред периодна средна с фибоначи номер. 144-периодната средна е последната точка, в която доларът може да защити дългосрочния си тренд.

Сценарият за поскъпване на щатската валута е подкрепен и от RSI анализа и обратната дивергенция, построена по върховете от месец октомври. Моментът е подходящ за отваряне на къси позиции в посока на доларовия тренд с валидност от няколко седмици и прикачени чакащи поръчки за излизане от позиция в стойностите над 1.35. GBP/USD Отваряне – 1.5742; Връх – 1.5897; Дъно – 1.5720; Затваряне – 1.5874

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 18.08.22 г.
fallback