fallback

Доларът се изкачи до 6-месечен връх спрямо йената

Средносрочната тенденция при еврото остава неясна заради опасенията около дълговата криза

11:09 | 22.02.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Пазарните участници  увеличиха залозите в полза на щатския долар през вчерашната сесия, което помогна на американската валута да поскъпне в основните й кръстосани курсове. Доларът успя да ограничи ръста на еврото и да смекчи първоначалния оптимизъм, който провокира новината за спасяването на Гърция, но най-запомнящо бе движението при двойката USD/JPY.

От няколко седмици насам йената попада под изключителен натиск, а доларът агресивно търси все по-високи върхове. По време на днешната азиатска сесия един долар се разменяше срещу 80,00 йени, като за последно подобно съотношение имахме преди половин година.

Засиленото търсене на долари дойде след спекулациите, че Федералният резерв ще намали програмата си за закупуване на активи. Централната банка на САЩ налива милиарди долари в местната икономика с цел да увеличи ликвидността на пазарите и да помогне на страната да се справи по-бързо с кризата.

За целите на програмата Фед се разплаща с долари, като по този начин увеличава значително предлагането американската валута и същевременно силно я обезценява. Евентуално свиване на покупките на активи ще означава, че предлагането на долари на пазара ще намалее.

От другата страна е централната банка на Япония, която от края на януари води засилена вербална политика за обезценяване на йената. Икономическите данни от миналата седмица показаха, че скъпата йена е причината за чувствителното намаляване износа на страната през миналия месец.

Японското финансово министерство вече определи целева инфлация от 1% за тази година и заяви, че ще вземе всички необходими мерки, за да избегне сценарият за дефлация през следващите месеци. Една от предприетите антикризисни мерки бе решението от миналата седмица за разширяване на програмата за закупуване на държавни облигации с 10 трилиона йени до 30 трилиона.

За разлика от японската йена, където посоката в  средносрочен план може да се прогнозира по-лесно, тенденцията при еврото е доста неясна. Вчера европейските финансови министри гласуваха втория спасителен заем за Гърция на обща стойност 130 милиарда евро, с които Атина ще успее да се разплати към кредиторите си и да избегне изпадане в несъстоятелност.

Веднага след новината търсенето на единната валута се увеличи  чувствително, като за броени минути двойката EUR/USD се изстреля с над 100 пипса, но до края на вчерашния ден еврото не успя да задържи натрупаното солидно предимство и дори приключи на отрицателна територия спрямо долара.

Пазарът ясно показва, че в момента Гърция не е най-големият проблем на Европа, а страховете около стабилността на еврото са свързани с все по-голямата заплаха от разрастване на дълговата криза при големите западноевропейски икономики, като тези на Италия, Испания и Португалия.

Статистическите данни от базирания във Вашингтон  регулатор на фючърсната търговия в САЩ показаха, че хедж фондовете и по-големите спекуланти увеличават залозите си в полза на долара. На 14-ти февруари нетното съотношение между къси и дълги позиции в EUR/USD е било в размер на 148 641 лота в полза на щатската валута. Седмица по-рано късите позиции изпреварваха дългите със 140 593 лота.

Националната  валута на Норвегия, седмата най-голяма страна-износителка на петрол в света, поскъпна с нови 0.4% спрямо долара. Норвежката крона е подпомогната от растящата през последните седмици цена на „черното злато“. На американската борса петролът с доставка през април поскъпна с 6 цента на дневна база до 106,31 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3241; Връх – 1,3292; Дъно – 1,3186; Затваряне – 1,3230

Тестът  на ключовото ниво при 1,33 от вчера остави впечатление, че силната възходяща инерция, която еврото набра след новините около Гърция, ще пречупи многомесечния доларов тренд.

Доларът обаче ограничи ръста на единната валута навреме, така че дългосрочната ни прогноза продължава да работи в полза на късите позиции.

GBP/USD

Отваряне – 1,5847; Връх – 1,5864; Дъно – 1,5711; Затваряне – 1,5776

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 30.08.22 г.
fallback