fallback

Вливането на ликвидност от ЕЦБ ще доведе до спад на еврото

В краткосрочен план обаче мерките ще дадат временен тласък на единната валута, смятат експерти

19:16 | 20.02.12 г. 2

Втора евтина “финансова инжекция” на Европейската централна банка (ЕЦБ) временно може би ще даде тласък на еврото, но вероятно ще задейства по-дългосрочен спад на единната валута, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Експертите виждат риск банките от еврозоната да станат зависими от паричните средства на ЕЦБ, тъй като другите източници на финансиране им излизат прекалено скъпо. Именно това принуди централната банка да продължи да предлага евтина алтернатива вместо директно да прибегне към вливането на ликвидност в икономиката.

Вливането на ликвидност се счита за лошо за еврото, тъй като ЕЦБ разширява баланса си и буквално излива пари, за да стимулира икономически растеж. В случая с еврото това ще доведе до още по-голяма слабост, отколкото за долара или за британския паунд.

“Федералният резерв и британската централна банка могат да спрат с вливането на ликвидност, когато поискат. ЕЦБ обаче трябва да продължи, защото банките в периферията на еврозоната са отрязани от достъп до европейския междубанков пазар”, коментира Улрих Лойхтман от Commerzbank, като допълва, че ЕЦБ може само да стабилизира тези финансови институции.

Той предупреждава и за дългосрочен риск от висока инфлация вследствие на вливанията на ликвидност.

От Commerzbank очакват еврото да падне до 1,20 долара до края на годината – ниво, видяно за последно в средата на 2010 г. От Morgan Stanley пък прогнозират, че единната валута ще поевтинее до 1,15 долара, което е 7,5-годишно дъно.

Рекордно ниските лихви в САЩ и готовността на Фед да налива нови пари в икономиката на САЩ означават, че спадът на еврото спрямо долара вероятно ще бъде постепенен.

Данните за позиционирането на пазара показват, че валутните спекуланти са свили “мечите” залози срещу еврото, но все още се колебаят дали да ги превърнат в “бичи”. Зависи много от това за какво банките от еврозоната използват ликвидността на ЕЦБ – за инвестиции в активи от валутния съюз или за инвестиции в активи извън блока.

Дългосрочните перспективи пред единната валута обаче са “мечи”. Засилват се опасенията за нова рецесия в еврозоната, като спекулациите бяха допълнително подхранени от последните данни за брутния й вътрешен продукт, който показа рязък спад на производството.

Има обаче и едно предимство от слабото евро – то може да помогне на периферните държави от еврозоната да възстановят конкурентоспособността на износа си и да овладеят бюджетните си дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
fallback