fallback

Липсата на решение около гръцкия дълг обезцени еврото

Щатският долар увеличи печалбите си спрямо японската йена за трета поредна сесия

11:39 | 06.02.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото стартира седмицата с понижения в основните  си кръстосани курсове заради безпокойството от нови проблеми в еврозоната отново с адрес Гърция. Въпреки уверенията, че южната ни съседка е много близо до споразумение с частните кредитори, двете страни в преговорите все още не могат да постигнат съгласие по основните въпроси.

Припомняме, че кредиторите са склонни да отпишат част от дълга, но срещу този компромис изискват строги бюджетни съкращения и реформи, които Гърция не е склонна да приеме. В същото време, ако новият спасителен пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 130 милиарда евро не бъде получен, има реална опасност страната да изпадне в неплатежоспособност.

Междувременно Германия поиска суверенитета на Гърция върху  решенията, свързани с данъците и  разходите, за да гарантира по-строг  контрол върху харченето на отпусканите  средства. По този начин Атина няма да може да заплашва повече кредиторите си с фалит, а ще трябва да приеме допълнителни съкращения на разходите. Европейската комисия обаче отхвърли предложението на Берлин и защити гръцкото правителство.

Липсата на споразумения и повече яснота около гръцкия дълг изпрати еврото при дневно дъно от 1,3050 спрямо долара по време на азиатската търговска сесия.

Предпазливостта на пазарните участници по отношение на единната валута бе резултат и от предстоящия аукцион на френски държавни ценни книжа. Днес втората по големина икономика в еврозоната планира да продаде дълг на обща стойност 8.5 милиарда евро.

Щатският долар  увеличи печалбите си спрямо японската  йена за трета поредна сесия. От централната  банка на Япония заявиха, че ще предприемат нужните действия, за да предпазят местната икономика от дефлация и да намалят стойността на японската йена. За последно банката се намеси в края на октомври, когато контролирано обезцени националната си валута.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3143; High – 1.3205; Low – 1.3065; Close – 1.3156

Ключовата съпротива на 1,3230 при двойката остава валидна. Еврото не успя да преодолее  тази граница през цялата изминала седмица, затова прогнозите ни за потвърждаване  на дългосрочния доларов тренд остават валидни и в следващите сесии можем да очакваме засилване на натиска на щатската валута.

GBP/USD

Open – 1.5801; High – 1.5859; Low – 1.5749; Close – 1.5812

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
fallback