fallback

Липсата на консенсус около гръцкия дълг оказа натиск върху еврото

Аукционите на държавни облигации ще продължават да оказват влияние върху общата европейска валута

12:08 | 23.01.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  прекъсна позитивната си серия спрямо щатския долар и приключи петъчната  сесия със спад не само по отношение на „зелените пари“, но и спрямо останалите си основни конкуренти на валутния пазар. В основата на слабия интерес към единната валута от страна на трейдърите застана липсата на консенсус в преговорите между гръцкото правителство и частните кредитори във връзка с преструктурирането на дълговете на южната ни съседка.

Очакванията, че окончателната  развръзка на преговорите ще стане  ясна още през уикенда, не се оправдаха  въпреки постигнатото съгласие по отношение  на голяма част от спорните въпроси. Все още обаче остава да се уточни каква ще бъде лихвата по новите облигации, които ще заменят издадените към момента гръцки държавни ценни книжа, както и да се определи техния матуритет.

Постигането на консенсус между Гърция и частните ѝ кредитори е от особено значение за отпускането на поредния транш от финансовата помощ за страната преди да настъпи следващото й плащане по облигации през месец март. От тази гледна точка евентуален провал на преговорите в Атина би довел до неплатежоспособност на южната ни съседка, което може да е стъпка в посока изваждането ѝ от еврозоната.

Наред със ситуацията около Гърция влияние върху еврото през настоящата седмица ще окажат аукционите на държавни облигации на други страни от региона, както и някои макроикономически показатели за състоянието на европейската икономика.

Инвеститорите показаха през миналата седмица, че не отдават особено значение на понижението на редица кредитни рейтинги в еврозоната от страна на Standard & Poor’s, но същевременно е все още рано да се говори за по-траен оптимизъм и затова е трудно да се прогнозират по-дългосрочни движения при единната валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2967; High – 1.2985; Low – 1.2886; Close – 1.2930

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 23.01.12 г.
fallback