fallback

Единната валута получи подкрепа от ЕЦБ и ауцкионите в Италия и Испания

Паундът и еврото имаха съвсем различна съдба въпреки еднаквите решения на централните банки за основите лихвени проценти

12:02 | 13.01.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Напълно в тон с очакванията, вчерашните срещи на Европейската централна  банка и на британската централна банка преминаха без промяна на основните лихви от двете страни на Ламанша, но въпреки това представянето на еврото и паундът до края на сесията беше коренно различно.

Липсата на конкретни коментари от страна на ръководителите на британската монетарна институция и няколкото негативни за местната икономика макроикономически показатели изпратиха паунда на отрицателна територия по отношение на основните му конкуренти.

Наред с по-големия  от очакванията спад в индустриалното производство на Острова за месец ноември, данни от късната част на деня показаха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с едва 0.1 процента през четвъртото тримесечие на 2011 година. Неслучайно това доведе до бърз спад на паунда, а на свой ред отново се засилиха спекулациите за нова рецесия във Великобритания, особено ако дълговата криза в еврозоната се задълбочи.

Противно на движенията при британската валута еврото се радваше на интерес сред пазарните участници, породен от една страна от положителни данни от аукциони на италиански и испански държавни облигации, а от друга – от коментарите след края на срещата на ЕЦБ.

Пласирането на два пъти повече ценни книжа от очакваното в Испания, както и двойно по-ниската  лихва, при която Италия продаде  свои облигации, свалиха поне временно напрежението върху правителствата на тези държави, но въпреки това тепърва предстои да видим дали връщането на инвеститорското доверие е по-дългосрочно.

В подкрепа на еврото дойдоха и изказванията на президента на ЕЦБ Марио Драги, според когото предприетите по време на неговото 2-месечно управление мерки са започнали да дават желания резултат.

Освен че свали на два пъти основната си лихва, в края на декември монетарната институция осигури на банките в региона безпрецедентни заеми на стойност близо 500 милиарда евро с цел стимулиране на кредитните пазари и увеличаване на ликвидността.

Според ръководителите на централната банка мерките започват да оказват, макар и слабо, положително влияние върху финансовите пазари, а за следящите развитието на еврото това означава само едно – че поне на този етап не се предвижда сваляне на основния лихвен процент с темповете, които наблюдавахме в края на миналата година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2706; High – 1.2844; Low – 1.2699; Close – 1.2814

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 12.08.22 г.
fallback