fallback

Неяснота около швейцарския франк с оставката на управителя на централната банка

Срещата между Меркел и Саркози допринесе за завръщането на оптимизма сред участниците на валутния пазар

11:04 | 10.01.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Без съмнение основното събитие на валутния пазар  през първата сесия за новата седмица беше оставката на президента на Швейцарската национална банка (SNB) Филип Хилдебранд, чиято репутация пострада значително в последните няколко дни заради съмнения за сключване на сделки с вътрешна информация от страна на неговата съпруга.

И въпреки че франкът продължи да се движи в традиционните си за последните няколко месеца граници спрямо основните си конкуренти, то основната тема за трейдърите ще бъде дали новият ръководител на монетарната институция ще успее да запази наложения в началото на септември таван на валутата спрямо еврото от 1.20.

Съдейки по реакцията  на пазарите след вчерашните събития  и по някои изказвания на новия  президент на централната банка  Томас Джордан от установяването на тавана досега, най-вероятно няма да наблюдаваме фундаментална промяна във водената от институцията политика, но дали това наистина ще е така можем да разберем едва след следващото редовно заседание на SNB.

Налагането на ограничение  за поскъпването на швейцарския франк  спрямо еврото се наложи, след като достигането  в непосредствена близост до паритет между двете валути, в комбинация със забавянето на икономическата активност в еврозоната вследствие от дълговата криза, започна да оказва неблагоприятно влияние върху износа на Швейцария към основните й търговски партньори.

За сметка на това последните данни показват подобрение на търговския баланс на страната, като с основна заслуга за това се счита, че е именно установеният таван на поскъпване на франка.

Очакваната  с особен интерес вчерашна среща  между лидерите на двете най-големи европейски икономики – Германия и Франция – допринесе за временно завръщане на оптимизма сред пазарните участници, след като за пореден път беше повдигнат въпросът за създаването на фискален съюз още в рамките на следващите няколко месеца.

Предвижданите автоматични санкции за държави, които не спазват изискванията за бюджетния си дефицит, са стъпка в положителна посока, но основният им недостатък е, че те се отнасят за начина, по който ще бъдат разрешавани дългови проблеми в бъдещето. За сметка на това все още липсва всеобхватен подход за разрешаване на настоящата криза, което в средносрочен план най-вероятно ще продължи да оказва натиск върху единната европейска валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2693; High – 1.2784; Low – 1.2665; Close – 1.2764

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 05.09.22 г.
fallback