fallback

Управлението на риска ще диктува резултата от инвестициите във валути през 2012

Доларът и йената са сред фаворитите на анализаторите през новата година, показва анкета на Investor.bg

08:00 | 05.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател

Управлението на риска ще е онзи компонент от търговията на валутните пазари, който ще определи в най-голяма степен какви резултати ще бъдат постигнати от инвеститорите през 2012 година.

Около това мнение се обединяват финансовите анализатори Георги Иванов, Цветослав Цачев и Стоян Петров, към които Investor.bg се обърна за коментар на това, което ни предстои през годината.

Като фаворит на специалистите през 2012 година се открояват американският долар и японската йена. Прогнозиране в толкова дълъг план обаче е трудно заради усложнената политическа обстановка в еврозоната.

„Трудно можем да определим с точност коя валута ще се представя стабилно и коя не през цялата 2012 година предвид високата волатилност на финансовите пазари от последните месеци на отиващата си година и очакванията за нейното запазване поне в началото на следващата”, посочва Георги Иванов, финансов анализатор в БенчМарк Финанс.

Относително дългият период се посочва като предизвикателство и от Стоян Петров, инвестиционен консултант в Адмирал Маркетс. Поради тази причина той съветва трейдърите да се насочат по-скоро към по-краткосрочната търговия, както и да спазват добре заложените риск правила.

Вижте какво очакват финансовите консултанти за това коя ще е най-стабилната валута тази година, както и кои фактори ще движат пазара – политическите или икономическите. В анкетата на Investor.bg те дават и съвет кой тип анализ е по-подходящ в настоящата сложна конюнктура – фундаменталният или техническият.

- Коя ще е най-стабилната валута през 2011 година?

Георги Иванов, финансов анализатор в БенчМарк Финанс

Моят фаворит остава японската йена, която през последните години показа своята устойчивост на няколкото интервенции от страна на местното финансово министерство и централна банка.

В условия на слаб интерес към рискови активи йената продължава да бъде предпочитана алтернатива за съхранение на свободните средства на инвеститорите и поне на този етап изглежда малко вероятно тя да изгуби този си статут. На противоположния полюс според мен ще бъде представянето на еврото в началото на 2012 година, тъй като опасенията на пазарните участници около дълговата криза в еврозоната ще продължат да ги държат настрана от единната валута, докато не станем свидетели на позитивно развитие на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
fallback