fallback

Силен импулс за високодоходните валути в първия ден на по-активна търговия

Добрите макроикономически показатели и докладът от последната среща на Фед подкрепиха риска апетита на участниците на валутните пазари

11:48 | 04.01.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В унисон с очакванията първият ден  на по-активна търговия след новогодишните  празници премина с увеличаване на волатилността на финансовите пазари и същевременно засилено търсене на високодоходни валути, вследствие на което най-пострадали бяха щатският долар и японската йена.

По-добрите от очакванията икономически новини от някои от водещите световни икономики възвърнаха отчасти оптимизма на трейдърите, а за неговото утвърждаване в края на сесията допринесе и докладът от последната среща на Федералния резерв на САЩ в края на миналата година.

С основна заслуга  за високия риск апетит на пазарните участници бяха повишенията на показатели, следящи представянето на производствения сектор в САЩ и Австралия, както и спадът на безработицата в най-голямата европейска икономика – Германия.

На фона на проблемите в периферията на Европа възстановяването в Германия продължава с доста добри темпове, тъй като голяма част от инвеститорите във финансови инструменти се насочиха към немски такива през последните месеци. Според неофициални данни към края на миналата година Германия е спечелила около 9 милиарда евро от дълговата криза.

Паралелно с това притесненията, че кризата ще се прехвърли и от другата страна на океана, за момента се оказват неоснователни, след като водещи макроикономически индикатори в САЩ регистрират подобрение през последните няколко месеца. Само вчера станахме свидетели на по-добри от прогнозните стойности за производствения и жилищния сектор, които бяха сред най-силно засегнатите индустрии от есента на 2008 година насам.

Опитите на водещите институции в САЩ да поддържат  интереса на инвеститорите в местни активи бяха подсилени и през вчерашната сесия, в края на която беше обявен докладът от последното заседание на Фед. Основният момент в документа беше решението на членовете на Комисията за свободния пазар да започнат обявяването на по-конкретни прогнози за нивото на основния лихвен процент в страната вместо досегашните коментари за „ниски лихви до средата на 2013 година“.

Въпреки че на практика това не може да се приеме като фундаментална промяна в провежданата монетарната политика на централната банка, мнозинството пазарни участници приеха решението на Фед като още един опит да я направят по-прозрачна във време, когато рисковете пред глобалната икономика все още продължават да бъдат високи.

За времето, в което Бен Бернанке е начело на Федералния резерв, наблюдаваме стремеж към по-сериозно „осветяване“ на действията на институцията, включващи по-чести пресконференции и прогнози за състоянието на американската икономика.

Освен това с помощта на Фед беше избегнато задълбочаване на рецесията в САЩ през 2009 година, което е още един плюс за работата на Бернанке и останалите членове на Комисията за свободния пазар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2933; High – 1.3076; Low – 1.2931; Close – 1.3049

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 04.01.12 г.
fallback