fallback

Вяла търговия на валутните пазари в началото на годината

Част от финансовите пазари останаха затворени, липсваха и първостепенни макроикономически данни, които да събудят дилърите

10:59 | 03.01.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Напълно в тон с предварителните очаквания  първата сесия за новата година премина  при изключително спокойно темпо, а  основните валутни кросове се движиха в рейндж от едва няколко десетки пипса. Освен факта, че някои от основните финансови пазари останаха затворени и вчера, за липсата на конкретни движения спомогна и отсъствието на първостепенни новини в календара, където се открояваха единствени някои индикатори за състоянието на италианската и немската икономика.

Предвид наситената с новини седмица обаче най-вероятно валутният пазар ще излезе от вчерашната си консолидация още по-късно днес, когато предстои обявяването на доклада от последната среща на Федералния резерв на САЩ.

Конкретни изненади спрямо вижданията на щатската централна банка през предходния месец не се очакват, като най-вероятно отново ще бъде засегната темата за дълговата криза в eврозоната и потенциалното й негативно влияние върху американската икономика. Ако въпреки всичко тонът в доклада е по-различен от очакванията на трейдърите обаче, това ще доведе до по-сериозно раздвижване на пазара.

Като цяло основната  тема за седмицата остават данните  за заетостта в неселскостопанския сектор (non-farm payrolls) в петък, които по традиция са макроикономическият индикатор с най-голяма тежест на финансовите пазари. След няколкото поредни месеца на подобрение на пазара на труда предварителните прогнози сочат нов ръст с около 150 хиляди работни места в сектора за декември.

Освен това от значение за движенията ще бъде и нивото на безработица, което през миналия месец регистрира силен спад, но според икономисти и анализатори той се дължи основно на оттегляне от работната сила на обезкуражените.

Основна цел на американското правителство и Федералния резерв през последните години е именно намаляване на безработицата, която в момента е на нива с  няколко процента по-високи, отколкото  преди кризата.

Имайки предвид подобрението при други основни макроикономически индикатори, по-вероятно изглежда позитивната тенденция на пазара на труда отвъд океана да продължи и през тази година, освен ако дълговата криза в Европа не се задълбочи значително и не започне да оказва неблагоприятно влияние върху американската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2930; High – 1.2971; Low – 1.2917; Close – 1.2934

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 07.09.22 г.
fallback