fallback

Еврото на 10-годишно дъно спрямо японската йена

Единната валута е под натиск заради проблемите на финансовия сектор в еврозоната

11:49 | 29.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След като поевтиня спрямо повечето от основните си конкуренти вчера, еврото започна новата сесия с отбелязването на 10-годишно дъно по отношение на японската йена.

Обявените вчера данни за рекордно високата стойност на активите на Европейската централна банка, състоящи се от заеми към финансови институции и изкупени различни видове ценни книжа, бяха в основата на отдръпването на пазарните участници от позиции в единната валута.

Наред с тази информация с особен негативизъм бяха посрещнати новините, че овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ са достигнали рекордните 452 милиарда евро, което на практика означава, че отпуснатите през миналата седмица близо 500 милиарда са останали в банковата система, а не се използват спрямо първоначалното им предназначение – да стимулират кредитирането на населението и бизнеса.

В допълнение към това разликата в лихвите по въпросните депозити и заемите е в ущърб на търговските банки, а това е показателно за моментното недоверие и на самите финансови институции в пазарите.

Фактът, че въпреки досегашните опити на европейската монетарна институция да подпомогне възстановяването на финансовия сектор, то остава все още под значителен риск, предизвиква спекулации относно бъдещите мерки, които предстои да предприеме ЕЦБ.

Неслучайно се заговори за ново понижение на основния лихвен процент в началото на 2012 година, което, ако се случи в действителност, ще бъде третото поредно сваляне на лихвите и същевременно ще засили още повече натиска върху еврото.

В по-краткосрочен план поводите за продължаване на разпродажбите на единната валута могат да се увеличат още днес, когато предстои нов аукцион на средносрочни италиански държавни облигации.

Резултатите от вчерашните два търга на ценни книжа, издадени от местното правителство, бяха силно обнадеждаващи, след като лихвите по тях регистрираха значителен спад спрямо месец по-рано, а в същото време търсенето беше по-голямо от предлагането.

За повече оптимизъм обаче все още е прекалено рано, тъй като по данни на управляващите в Италия страната ще се опита да пласира облигации на стойност 450 милиарда евро през следващата година, с част от които да погаси падежиращи през 2012-та ценни книжа и да намали бюджетния си дефицит.

Едва след успешното набиране на всички планирани средства можем да очакваме по-дълготрайно успокояване на пазарите, но дотогава доводите за спад на еврото ще преобладават.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3069; High – 1.3079; Low – 1.2911; Close – 1.2940

Пробивът на дъното при 1.2945 създава предпоставки за засилване на низходящия тренд, чиято следваща цел е 1.2859.

Критично ниво с оглед на този тренд в средносрочен план е 1.3198, а при корекция ще наблюдаваме тест на 1.2977 и 1.3082.

GBP/USD Open – 1.5669; High – 1.5690; Low – 1.5440; Close – 1.5455

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 16.08.22 г.
fallback