fallback

Еврото – по труден път и през 2012 година

Бъдещето на еврозоната изглежда далеч по-сигурно, отколкото преди месец-два, но това не значи, че натискът върху единната валута ще отслабне

11:00 | 01.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

2011 година беше най-драматичната за еврото от създаването на единната валута. Държави като Ирландия, Португалия и Гърция бяха спасени, след като пазарите ги стиснаха в здрава хватка, а две от най-силните икономики в Европа – Италия и Испания стигнаха на косъм от искането на спасителни кредити и се наложи да сменят правителствата си.

Спекулациите, че валутният съюз няма да успее да оцелее станаха ежедневие. Преди едва една година подобни сценарии можеха да се определят като невероятни и почти фантастични, се казва в анализ на CNBC.

На този етап бъдещето на еврозоната изглежда далеч по-сигурно, но експертите очакват през следващата година еврото да поевтинее срещу долара.

„Проблемите на еврото ще се проявят най-ясно в курса срещу щатския долар“, коментира Саймън Дерик, главен валутен стратег в BNY Mellon. “Очаквах, че дъното ще бъде ударено до края на 2011 година, но сега това изглежда оптимистично“, посочва той.

Очакванията на Дерик са, че в края на 2012 година едно евро ще се разменя за около 1,20 долара.

През 2011 година двойката евро/долар се движеше в границите 1,2950-1,4250 долара за евро. В края на 2010 година двете валути се търгуваха при 1,3385 EUR/USD.

Политиците в Европа дадоха зелена светлина за спасяването на три от страните от периферията на еврозоната, а Европейската централна банка отпусна безпрецедентни тригодишни кредити на банките в размер на 489 млрд. евро при 1 процент лихва.

На този етап пазарите обаче не изглеждат удовлетворени от предложените решения и перспективите пред еврозоната. Това вероятно ще продължи да натежава на единната валута през следващата година.

„Рисковете за някои от страните в еврозоната през 2012 година ще се задълбочат, а с това ще нарасне търсенето на долари“, посочват анализаторите на UBS в писмо до своите клиенти.

„Политическият календар в САЩ може да поднесе някои изненади, но това са така наречените 'известни неизвестни', с които пазарът би се чувствал по-комфортно, отколкото с проблемите на еврозоната“, пишат от UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 04.09.22 г.
fallback